Šta će nam sve napredak tehnologije doneti u narednih 5 godina?

U IBM-u smatraju da je nove tehnologije potrebno usmeriti na ubrzanje pronalaska rešenja za svetske probleme...

  • 1
Opstaće oni koji mogu da se prilagode Foto: Pixabay.com

Istraživačko odeljenje kompanije IBM jednom godišnje objavljuje publikaciju "5 u 5", u kojoj iznosi svoja predviđanja o tome kako će nove tehnologije menjati naše živote u narednih pet godina.

Ove godine, u IBM-u smatraju da je nove tehnologije potrebno usmeriti na ubrzanje proces pronalaska rešenja za svetske probleme, kako bi ljudi mogli da se pozabave sistemskim izazovima u oblastima kao što su politika, ekonomija, društvo i prirodne nauke.

Ističe se važnost konvergencije (približavanja) novih tehnologija, među kojima se izdvajaju veštačka inteligencija i kvantno računarstvo, dok se veliki napredak očekuje na polju stvaranje novih materijala.

U IBM-u smatraju da je potrebno desetak godina i između 10 i 100 miliona dolara da bi se otkrio jedan novi materijal sa specifičnim svojstvima, a njihov cilj je da te resurse smanje za čak 90 odsto.

Ovogodišnjih 5 predviđanja kompanije IBM o napretku tehnologije u narednih pet godina su:

  1. Ugljen-dioksid iz atmosfere ćemo efikasnije sakupljati i pretvarati ga u nešto korisno.
  2. Moći ćemo da oponašamo sposobnost prirode da azot iz atmosfere pretvaramo u đubrivo bogato nitratima, čime ćemo smanjiti štetni uticaj đubriva na okolinu.
  3. Otkrićemo nove materijale za izradu bezbednijih i ekološki efikasnijih baterija, koje će podržavati obnovljive energetske mreže i održivi transport.
  4. Unapredićemo proizvodnju materijala, što će proizvođačima poluprovodnika omogućiti bolju održivost njihovih proizvoda.
  5. U narednih pet godina, u IBM-u žele da pomognu u stvaranju tretmana koji će lekarima i medicinskim radnicima pomoći u borbi protiv opasnih virusa u mnogo većoj meri nego što je to sada moguće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA