Viševekovna misterija pred rešenjem: Ovo otkriće bi moglo da objasni građenje egipatskih piramida

- Ovo važno otkriće prvi je dokaz koji nam govori na koji način su teški blokovi premeštani iz kamenoloma - rekao je sekretar Ministarstva za antikvitete u Egiptu

  • 5
Piramide, Egipat, dezinfekcija, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Do danas ispredeno je mnoštvo teorija o nastanku egipatskih piramida, i dok su neke od njih bile pune fantazije i malo verovatnih događaja, arheolozi su sada ponudili novu teoriju koja bi mogla da pomogne u rešavanju misterije, zahvaljujući velikom otkriću.

Naime, severno od Luksora arheolozi su pronašli oko 4.500 godina staru rampu za koju se pretpostavlja da je korišćena za prebacivanje kamenih blokova iz kamenoloma na mesto gde bi trebalo napraviti piramidu, prenosi "B92".

Sekretar Ministarstva za antikvitete u Egiptu Mustafa Vaziri izjavio je kako se alabaster koristio za izradu kipova, iako je krečnjak bio osnovni materijal za pravljenje piramida.

Ovo važno otkriće, smatra on, prvi je dokaz koji nam govori na koji način su teški blokovi premeštani iz kamenoloma.

- Pokretni sistem čini rampa u sredini i dve grupe stepenika sa strane, sa rupama za stubove - rekao je jedan od arheologa koji su pronašli ovu spravu.

Uz nju, pronađeni su i natpisi koji spominju dolazak faraona na to mesto, kao i kamene "kolibe" u kojima su radnici živeli.

Još nije poznato kako su se teški krečnjački blokovi uspinjali uz piramidu, ali možda će sastav rampe dati bar deo odgovora i na to pitanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirc

    4. novembar 2020 | 09:44

    Kako da ne. A tko ke takomprecizno.oblikovao to kamenje. Zašto skrivate istinu od ljudi. Ljudi s današnljom tehnologijom ne mogu piramide napraviti a ne s kamenim sjekiricama. U ono vrijeme je bila tehnologija naprednija nego sada.

  • Putin R.S

    3. novembar 2020 | 20:39

    Maznaju oni sigurno kako su ih prevozili. Jos samo to nismo culi. Sve same teorije bez dokaza.

  • Pera kojot

    3. novembar 2020 | 19:35

    Ma kakvi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA