≫ 

Da li će roboti budućnosti moći sami da odlučuju o životu i smrti ljudi?

"Moramo da postavimo pravila pre nego što roboti ubice stignu na bojišta naše planete!"

  • 0
Robot ubica Foto: Unsplash

Da li bi trebalo zabraniti upotrebu "robota - ubica" koji bi na bojnim poljima budućnosti sami donosili odluke o svojim metama?

Roboti i veštačka inteligencija poslednjih godina sve više ljudima uzimaju poslove, a mnogi sada i u strahu od toga da bi uskoro mogli da počnu da odlučuju i o ljudskim životima.

Vojske širom sveta već koriste robote i različite oblike veštačke inteligencije u sukobima, što se pokazalo kao veoma uspešno i ubojito sredstvo ratovanja. Ipak, do sada su iza takvog naoružanja stajali ljudi, koji su donosili odluke o metama napada i upravljali dronovima i drugim pametnim naoružanjem, piše Deutsche Welle.

To bi, u budućnosti, moglo da se promeni, budući da se iza zatvorenih vrata vojno-naučnih institucija u SAD, Rusiji i Izraelu, već godinama razvijaju autonomne sisteme naoružanja.

U Austrija misle da bi, zbog čega se spremaju da povedu diplomatsku ofanzivu koja za cilj ima donošenje konvencije kojom bi se zabranila takva upotreba mašina. Stručnjaci i nučnici upozoravaju na opasnosti od takvog oružja, zbog čega se pokreću peticije sa ciljem da se zabrane "roboti ubice". Na to je nedavno upozorio i austrijski šef diplomatije Aleksander Šalenberg.

On je istakao potrebu za postavljanjem etičkih okvira upotrebe savremene tehnologije, odnosno načina na koji bi robote i veštačku inteligenciju trebalo koristiti na bojištima budućih ratova. Austrijski ministar je naglasio da se ne sme dopustiti da veštačka inteligencija odlučuje koga će napasti, tj. koga će ubiti. Odluku o životu ili smrti trebalo bi da donese osoba sa potpunim moralno-etičkim razumevanjem, a "ne algoritam sa jedinicama i nulama", smatra Šalenberg.

Mali Miloš, dron guseničar Foto: Ministarstvo odbrane

Izuzetno je važno da se takva pravila donosu što je pre moguće, dok ne bude previše kasno.

- Moramo da postavimo pravila pre nego što roboti ubice stignu na bojišta naše planete! - kazao je Šalenberg.

Da bi podstakla međunarodnu zajednicu da ozbiljnije pristupi ovoj temi, Austrija će sledeće godine organizovati konferenciju u Beču sa ciljem pokretanja procesa dononošenja međunarodne konvencija o upotrebi veštačke inteligencije na bojištima, u čemu bi trebalo da učestvuju predstavnici država, naučnici i civilne organizacije.

Video: Robot u laboratoriji u Batajnici obrađuje 94 uzoraka za 45 minuta, i menja ljudske ruke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA