≫ 

Ovo je izum koji će u budućnosti spašavati živote

Nova elektronska koža ostaje nepromenjena čak i nakon što se rastegne do 28 puta u odnosu na originalnu veličinu...

  • 9
e-koža Printscreen: Twitter/@KAUST_News

Materijal koji u potpunosti imitira ljudsku kožu, dovoljno je snažan i rastegljiv, ali istovremeno i osetljiv, mogao bi da se koristi za sakupljanje biološkoh podataka u realnom vremenu.

Elektronska koža (e-koža - engl. e-skin) mogla bi da dobije veoma važnu ulogu u prostetici, zatim personalizovanoj medicini, tzv. mekoj robotici, kao u u polju veštačke inteligncije, piše Tech Xplore.

Ovaj materijal delo je nučnika sa saudijskog Naučno-tehnološkog univerziteta kralj Abdulah (KAUST), koji tvrde da je e-koža u stanju da oponaša funkcije ljudske kože, kao što su osećaj dodira i toplote, odnosno hladnoće.

Od sličnih materijala razlikuje se po tome što sadrži 2D senzore, koji su, iako napravljeni od mehanički čvrstih materijala, veoma tanki, što e-koži omogućava funkcionalnost i izdržljivost.

Realističnu e-kožu je napravljena od hidrogela ojačanog nanočesticama silicijum-dioksida i 2D titanijum karbida, a sve to je povezano nano žicama.

E-koža ostaje nepromenjena čak i nakon što se rastegne do 28 puta u odnosu na originalnu veličinu. U stanju je da "oseti" predmete na udaljenosti od 20 centimetara, da odgovara na stimulanse za manje od jedne desetinke, a kada je korišćena kao senzor za pritisak, mogla je da detektuje pisanje olovkom po njoj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • G

    30. novembar 2020 | 19:22

    Jovo nano(vo), ipak se sve radi da nam ubace nanoćelije, na ovaj ili na onaj nacin... Dokle smo dosli... Iako se moze upotrebiti u dobre svrhe, ne verujem da ce biti tako

  • Johan

    30. novembar 2020 | 20:22

    Mozda je to i dobro ali ko prezivi najpre a opet se sve radi o nekom novom svetu koji ce se pojaviti posle korone i da tri coveka drze ceo svet pod kontrolom

  • QQQ

    1. decembar 2020 | 08:14

    Ma nema potrebe žene da rađaju decu vi ćete i veštačku decu da izmislite.Šta će vam normalni ljudi .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA