• 34
 ≫ 

Zbogom privatnosti: Amerikanci razvili satelit koji snima kroz zidove zgrada bilo gde na svetu!

 ≫ 

Snažnim signalima satelita ništa ne predstavlja prepreku, oni mogu da prodru kroz oblake, maglu, padavine, izmaglicu, dim, zidove i druge čvrste objekte...

 • 34
SAR satelit, satelitski snimci, Vašington

Foto: Capella Space / Promo

Američka kompanija Capella Space lansirala je, pre nekoliko meseci, satelit sposoban da snima izuzetno jasne radarske fotografije izuzetno velike rezolucije, na bilo kojoj tački na svetu.

I tu možda ništa ne bi bilo toliko čudno da satelit Capella 2 ne pravi sasvim jasne snimke čak i kroz zidove zgrada! A u tome ga ne ometa ni noć, kiša ili jako sunce...

Ove srede, Capella je lansirala i platformu koja službama vlada, kao i privatnim kompanijama i drugim mušterijama, na zahtev može da fotografiše bilo koji objekat na Zemlji. U planu je da ta platforma postane još moćnija, kada sledeće godine bude lansirano još šest dodatnih satelita.

Sa stanovišta naše privatnosti to zaista zvuči - jezivo!

Pajam Banazadeh, izvršni direktor Capella Space-a, inače nekada inženjer NASA, međutim, kaže da je u pitanju tehnologija drugačija od one koja se za te namene uobičajno koristi.

- Brojni senzori koji se danas koriste za posmatranje  Zemlje su optički. To znači da ćete, ako je vreme oblačno, na snimku videti oblake, ali ne i ono što se ispod tih oblaka dešava. A ako nema dovoljno svetla, teško da će fotografije moći da budu upotrebljive - kaže on.

Capella, međutim, može da "gleda" kroz oblake i da snima Zemlju kao da vedar i sunčan dan, čak i kada je mrkli mrak. A to je moguće zato što, umesto optičke tehnologije, koristi radar sa sintetičkim otvorom blenade (engl. Synthetic aperture radar - SAR).

To je tehnologija koja funkcioniše tako što satelit emituje snažan radio signal na frekvenciji od 9,65 GHz, usmeren na "metu". Fotografija nastaje kao interpretacija povratnog signala koji odbija od objekat i vraća nazad u orbitu.

A pošto satelit na Zemlju šalje sopstveni signal, umesto da "hvata svetlost", ti signali mogu prodru kroz zidove zgrada i druge objekte, na sličan način kao Supermenov rendgenski vid.

- Za signal koji se emituje na tolikoj frekvenciji, oblaci su praktično providni. Ti radio talasi mogu da prodru kroz oblake, maglu, padavine, izmaglicu i dim. Pošto satelit sam generiše sopstveni signal, to izgleda kao da koristite baterijsku lampu. Nije vam bitno da li je dan ili noć - kaže Banazadeh za Futurism.

Istovremenom upotrebom više takvih satelita odjednom moguće je snimati i trodimenzionalne fotografije i to za samo nekoliko minuta.

SAR tehnologija je, inače, poznata od ranije, ali je ovo prvi put da je jedna privatna kompanija nudi na komercijalnoj osnovi zainteresovanima mušterijama širom sveta.

Tvorci SAR satelita tvrde njihova tehnlogija ima brojne mogućnosti upotrebe, a ona se već koristi za proveru zaliha nafte u otvorenim izvorištima. Njome je moguće detaljno pratiti procese kao što je uništavanje Amazonske preašume ili nadgledati areheološka nalazišta, dok bi vlade i službe bezbednosti mogle da je koriste za praćenje kretanja i otkrivanje skrovišta terorističkih grupa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Гаргамел

  18. decembar 2020 | 17:54

  Џаба им технологије кад је код нас напредак очигледан. Прво објаве број лоптице у ЛОТО извлачењу па тек онда извуку лоптицу са тим бројем.

  28
  1

  Podelite komentar

 • ime

  18. decembar 2020 | 19:41

  PratU nas!

  16
  0

  Podelite komentar

 • Marko Predator

  18. decembar 2020 | 18:07

  Uskoro će biti puno nebo tih satelita i ko zna za šta služe ali ne služe za ono za šta kažu da služe. Isus Hristos je jasno rekao u bibliju Da će mnogi doći i prevariti nas govoriti kako su oni proroci i vidovnjaci i lažni doktori i papa je lažni prorok papa voli dečake!

  15
  7

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA