Mask dobija ozbiljnu konkurenciju: Evropa pravi moćnu raketu koja će moći da se koristi više puta

Raketa bi trebalo da u svemir lansira satelite, i to tako što će njen prvi stepen moći da se koristi više puta...

  • 0
Raketa Australija Ilustracija / Printscreen: Twitter/@Juchtervbergen

Osim što je jedna od prvih privatnih kompanija koje su sa uspehom izvele orbitalne i svemirske letova, SpaceX Ilona Maska je podstakao i druge da počnu da se bave inovacijama na polju letova u svemir, kao što je višekratna upotreba raketa.

Upravo je to postalo jedan od glavnih ciljeva na kojima će, u narednih nekoliko godina, raditi Evropska svemirska agencija (ESA) koja je sa francuskom kompanijom ArianeGroup postigla ugovor, vredan 33 miliona evra, za prvu fazu razvoja nove evropske rakete Themis.

Raketa bi trebalo da u svemir lansira satelite, tako što će njen prvi stepen moći da se koristi više puta, kao što to sa SpaceX-ovom raketom Falcon 9 slučaj.

Prvi stepen rakete bi trebalo da bude u stanju da vertikalno sleti na za to predviđenu kopnenu zonu ili morsku platformu.

Prva faza razvoja podrazumeva inicijalni razvoj koncepta, pripremu tehnologija, statičke testove motora i prve "skokove" prototipa ove rakete. Sve bi trebalo da bude okončano do 2023. godine, za kada se očekuju prvi probni skokovi i letovi Themisa.

Operativni letovi rakete mogli bi da započnu tek nakon finalnih testiranja, odnosno najranije 2025. godine.

Prvi suborbitalni letovi, koji će biti lansirani iz ESA-ine svemirske baze Kourou u Francuskoj Gvajani, trebalo bi da budu obavljeni 2023. godine. Do tada bi, takođe, trebalo da budu određene i zone predviđene za sletanje prvog stepena rakete.

U finalnoj, odnosni operativnoj verziji, raketa Themis bi trebalo da ima prečnik od 3,5 i da bude visoka oko 30 metara. Pokretaće je tri Prometheus raketna motora sa više od 100 tona potiska po motoru, koje je razvila sama ESA, a koji kao pogonsko gorivo koriste kombinaciju metana i tečnog kiseonika ili kiseonika i vodonika.

Video: Svemirska raketa Ilona Maska doživela krah: Umesto na Marsu, završila u delovima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA