Amerikanci prikazali novi borbeni helikopter, duplo moćniji od legendarnog "crnog sokola"

Defiant X ima duplo veći maksimalni dolet, od čak 1.200 kilometara, i dvostruko veću maksimalnu nosivost u odnosu na "Black Hawk"

  • 2
Novi američki helikopter, SB-1 Defiant, Defiant X Foto: Wikimedia/Public domain

Američke kompanije Sikorsky i Boeing, posle nekoliko godina razvoja u tajnosti, krajem januara su objavile da rade na novom vojnom helikopteru - Defiant X (odnosno SB-1 Defiant). Letelica je konstruisana kao potencijalna zamena za čuvenog "crnog sokola" (Sikorsky UH-60 Black Hawk).

Od njega bi, međutim, trebalo da bude duplo brža i da može da prevozi duplo veću količinu borbenog tereta. Novi helikopter pokreću dva glavna koaksijalna rotora, sa dve elise suprotne rotacije, kao i sedmokraki repni propeller "pusher" (engl. gurač) tipa.

Projektovana maksimalna brzina novog helikoptera bi trebalo da bude 550 km/h, koju prototip SB-1 do sada nije uspeo da dostigne. Njeno postizanje predviđeno sa ugradnjom novih turbina turboelisnih motora.

Sikorsky i Boeing su predvideli i duplo veći maksimalni dolet od čak 1.200 kilometara, kao i dvostruko veću maksimalnu nosivost u odnosu na Black Hawk, od čak 4,5 tone, što znači da je konstukcija letelice morala biti znatno ojačana.

Budući da je letelica još uvek u fazi razvoja, ove vrednosti "na papiru" deluju pomalo nerealno. Ipak, na promo renderima helikopteri su prikazani kako nose haubice M-777 teške 4,2 tone.

Osim projektovanih karakteristika i izduvnog sistema koji je skriven da bi se smanjio toplotni odraz, odnosno izbegla mogućnost navođenja projektila na toplotni izvor, Sikorsky i Boeing nisu saopštili više detalja o svom novom helikopteru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Balkanski spijun

    3. februar 2021 | 14:03

    to im nece pomoci da se rese bandi iz getoa kojih je sve vise.....strpljivo cekamo kad ce biti pojedeni od istih koje su nasilno dovedeni :)

  • Hrvat

    3. februar 2021 | 23:09

    Ovo Srbi skidaju praćkom....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA