≫ 

Ruski vojnik budućnosti će biti otporan na metke najvećeg kalibra

Zaštitno odelo četvrte generacije biće lako za nošenje, prilagodljivo telu vojnika i opremljeno posebnim oklopnim pločama, čvršćim od svih do sada poznatih...

  • 8
vojnik, vojnik budućnosti Ilustracija / Foto: Unsplash

Da su razvoj tehnologije i vojna industrija oduvek neraskidivo povezani nije nikakva novost, a još jedan dokaz toga ovih dana stiže iz ruske kompanije Rostec.

Ta vojno-tehnološka kompanija objavila je da radi na novoj naprednoj zaštitnoj vojnoj opremi četvrte generacije, sposobnoj da vojnike štiti od snažnih projektila velikog kalibra, kakav je američki metak Browning .50 cal (12.7×99mm) koji koristi mitraljez M2. Taj metak je u stanju da sa razdaljine od dva kilometra probije zaštitu lakog oklopnog vozila.

Zaštitno odelo četvrte generacije bi trebalo da bude lako za nošenje i da se prilagođava telu vojnika. Biće opremljeno posebnim oklopnim pločama, čvršćim od svih do sada poznatih, koje su u stanju da zaustave pešadijske projektile mnogo veće snage nego najsnažniji savremeni oklopi.

Tajna zaštitnog oklopa ruskog vojnika budućnosti je u naprednim materijalima i novim polietilenskim vlaknima. Ona su toliko čvrsta da oklopne ploče napravljene od njih mogu da zaustave projektile brzine 670 m/s. Vlakna apsorbuju udarni puls metka i tako sprečavaju fatalne povrede unutarašnjih organa.

Osim budućeg oklopa "Sotnik", ruska vojna idustrija radi i na drugim delovima odela vojnika, koje će verovato imati i aktivne delove, kao što su dodaci za kamuflažu ili robotski egzoskelet.

Na razvoju nove opreme radi koncern Kalašnjikov, u saradanji sa drugim vojno-istraživačkim i naučnim institucijama Rusije. Krajnji cilj ovog projekta je razvoj i proizvodnja tehnološki napredne napredne vojne opreme za period oko 2035. godine. U te će se koristiti najsavremenija tehnološka rešenja, robotska tehnologija i druga naučna dostignuća.

Neke od dosadašnjih tehnoloških rešenja opreme za ruskog vojnika budućnosti možete videti u video snimcima iznad.

Video: Baka iz Rusije je tog dana saznala šta znači izreka izbeći metak

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA