Ova kineska antena ima površinu kao 10 košarkaških terena i napravljena je da prima signale sa Marsa

Nova antena će uspeti da poveže četiri kineska teleskopa, i time poveća njihove mogućnosti...

  • 4
Kineska antena Printscreen: YouTube/South China Morning Post

Nova kineska pokretna reflektorska antena, prečnika 70 metara, prošla je sve provere i spremna je da primi prve signale sa letelice "Tjanven-1" (Tianwen-1), koja bi za nekoliko dana trebalo da uđe u orbitu Marsa.

Ovaj radio teleskop, izgrađen u severnoj kineskoj pokrajni Tijandžin, najveći je u Aziji. Antena koja ima oblik tanjira, sastoji se od 1.328 panela. I pored izuzetno velikog prečnika, kineska antena je za 30 metara manja od najveće pokretne antene na svetu, koja se nalazi u SAD.

U trenutku kada se Zemlja i Mars nađu na suprotnim stranama Sunca, udaljenost njihovih orbita iznosi oko 400 miliona kilometara, što je razdaljina koju dosadašnje antene nisu uspevale da savladaju, piše RT. Nova antena će uspeti da poveže sva četiri kineska teleskopa, i time poveća njihove mogućnosti.

Inače, "Tjanven-1" je lansiran u julu 2020. godine, a u gravitaciono polje Marsa stiže 10. februara. Cilj kineske misije je da na površinu Crvene planete spusti orbiter i rover, a ako joj to uspe Kina će postati druga zemlja koja je upravljala vozilom na Marsu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA