Zaglavio zatvor zbog prevare od 50 miliona evra, ali policiji ne da šifru za bitkoine

U njegovom "digitalnom novčaniku" nalazi se više od 1.700 bitkoina, čija je trenutna vrednost 39.000 dolara "po komadu"...

  • 0
Bitkoin kriptovaluta novac online Trgovanje kriptovalutama! Digitalni novčiči nikada nisu bili veći hit nego danas, kada se bitkoin približio vrednosti od 50.000 dolara i kada skaču i cene ostalih digitanih valuta na dnevnom nivou. Foto: Shutterstock

Nemački tužioci su od jednog prevaranta zaplenili bitkoine vredne više od 50 miliona evra, ali su se odmah našli u problemu, pošto nisu mogli da "otključaju" novac.

Tužilac, u bavarskom gradu Kemptenu, Sebastijan Murer je potvrdio slučaj čoveka koji je osuđen zbog prevare i koji sve vreme boravka u zatvoru policiji ne želi da kaže lozinku za pristup "digitalnom novčaniku" u kome se nalazi više od 1.700 bitkoina.

Prevarant je osuđen na više od dve godine zatvora zbog tajnog instaliranja softvera na druge računare kako bi ih iskoristio da "rudari" bitkoine, javlja Rojters.

Bitkoin se čuva u softveru poznatom kao digitalni novčanik koji je osiguran šifrovanjem. Lozinka se koristi kao ključ za dešifrovanje, otvaranje novčanika i pristup bitkoinima. Ako se lozinka izgubi, korisnik ne može da otvori novčanik.

Kada je prevarant "strpan" iza rešetaka, njegova zaliha bitkoina vredela je tek mali delić trenutne vrednosti te kriptovalute, prenosi Sputnik.

Cena bitkoina je porasla tokom protekle godine, dostigavši rekordnih 42.000 dolara u januaru, ali su se vlasti ipak obezbedile da muškarac ne može da pristupi tom trenutno izuzetno velikom iznosu novca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA