≫ 

Američki avioni će moći da lansiraju dronove koji će sami ispaljivati rakete i gađati ciljeve

Cilj projekta LongShot je da borbeni dron vojnim avionima značajno poveća dolet, a time i fikasnost borbenih misija u vazduhu

  • 3
borbeni dron, darpa Foto: Facebook/DARPA

Američka Agencija za napredna odbrambena istraživanja (Defense Advanced Research Projects Agency - DARPA) radi na projektu novog tipa letećeg naoružanja, kakvo do sada nije viđeno.

Na projektu nazvanom "LongShot" (engl. dugi hitac), partneri DARPA su poznati giganti američke vazduhoplovne industrije Lockheed Martin i Northrop Grumman, kao kompanija General Atomics. Oni će zajedno raditi na razvoju i konstruisanju nove vrste bespilotne letelice koja bi se lansirala iz aviona, dok bi sama imala mogućnost lansiranja raketa tipa vazduh-vazduh.

Cilj projekta je da LongShot postane borbeni dron koji će vojnim avionima značajno povećati dolet, a time i fikasnost borbenih misija u vazduhu.

Njihovom upotrebnom bi se, takođe, smanjila izloženost pilota opasnim i smrtonosnim situacijama, tako što će oni moći da lansiraju borbene dronova sa aviona, da se udalje od poprišta borbe i najopasnije zadatke prepuste bespilotnim letelicama. Za to vreme dronovi će se moći, bez opasnosti po ljudske živote, da se približe metama i preciznije gađaju neprijateljske mete svojim raketama. Dronovi bi bili lansirani sa podvesnih tačaka za naoružanje na lovcima ili iz prostora za bombe na bombarderima.

Zanimljivo je i to da bi, prema zahtevima DARPA, LongShot dronovi trebalo da budu energetski efikasni, odnosno da troše malo goriva, imaju velik dolet i budu relativno spori u odnosu na borbene avione, kako bi bili u stanju da lansiraju projektila iz relativne blizine, prenosi Bug.

borbeni dron, darpa Foto: Facebook/DARPA

Kompanije će, u prvoj fazi projekta za koju je izdvojeno 22 miliona dolara, raditi na dizajnu koncepta, a zatim i na prototipu u punoj veličini na kome će se ispitivati letne osobine borbenog drona za vreme i nakon lansiranja projektila.

Video: Sigurnosne kamere zabeležile trenutak pada aviona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    10. februar 2021 | 19:46

    DOSAO JE BAJDEN ,DEMOKRATA, I SAD CEMO VIDETI KOGA JE PENTAGON STAVIO NA NISAN U BLIZOJ BUDUCNOSTI !!! BICE RATA I PROFITA !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA