≫ 

Ležiš u hladu i uživaš, a on sam bere šljive i jabuke

Robot prvo pronalazi najbolji način da priđe voćki, potom je odabira prema veličini i zrelosti i zatim koristi hvataljku da je ubere

  • 1
robot berač voća Foto: Tevel Aerobotics

Svi koji su nekada imali prilike da beru šljive ili jabuke znaju koliko branje voća može da bude težak fizički rad. Narvno, i tu se našla tehnologija da priskoči u pomoć.

Robot koji bere voće, nazvan FAR (Flying autonomous robot - leteći autonomni robot), koristi veštačku inteligenciju, odnosno algoritme percepcije, za lociranje stabala, kao i algoritme "vida" za otkrivanje voćki na drvetu.

Roboti beru samo zrelo voće i potom ga klasificiraju po veličini i zrelosti. Nakon što prvo odabere voćku, robot pronalazi najbolji način da joj priđe, a zatim koristi hvataljku da je obuhvati i ubere.

U jednom voćnjaku može da radi više robota, bez rizika od međusobnog sudaranja, pošto ih kontroliše jedan autonomni "digitalni mozak".

Robot je delo izraelske kompanija Tevel Aerobotics Technologies, koja ističe da njen FAR rešava problem nedostatka radne snage i istovremeno smanjuje troškove voćarima. Njegova prednost je i to što mogu da rade 24 sata dnevno.

Ipak, izraelska kompanija ističe da roboti ne zamenjuju ljude u voćarstvu, nego im samo pružaju pomoć.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA