"Laserski vid" kineskih naučnika sposoban da vidi skrivene objekte udaljene više od jednog kilometra

Dosadašnji eksperimenti bili su uspešni u otkrivanju skrivenih objekata na udaljenostima do nekoliko metara, ali ih je ovaj najnoviji daleko nadmašio

  • 0

Naučnici Instituta za tehnologiju iz Hefeja, u kineskoj provinciji Anhuej, razvili su laserski sistem sposoban da vidi skrivene objekte koji se nalaze na kilometarskoj udaljenosti.

Tehnologija se zasniva na principu ispaljenog laserskog zraka i računanju koliko je vremena fotonima potrebno da pogode određene tačke u prostoru i zatim se odbiju nazad.

Dosadašnji eksperimenti zasnovani na ovom principu bili su uspešni u otkrivanju skrivenih objekata na udaljenostima do nekoliko metara, ali je ovaj najnoviji kineski sistem uspeo da detektuje objekte na udaljenostima od čak 1,3 kilometra.

Sam naziv "nelinearni vid" (NLOS) odnosi se na put širenja radio frekvencije (RF) koji je (delimično ili u potpunosti) zaklonjen preprekama između odašiljača i prijamnika signala (visoke zgrade, drveće, druge prirodne i veštačke fizičke prepreke, visokonaponski električni provodnici). Neke od njih apsorbuju, dok druge odbijaju signal, ali i jedne i druge ograničavaju njegov prenos.

NLOS sistem za obradu slike ima nizak nivo šuma na talasnoj dužini koja je slična infracrvenom svetlu, a zasnovan na konfokalnom optičkom dizajnu sa dvostrukim teleskopom.

Naučnici predviđaju da će njihov sistem veliku primenu naći, pre svega, u vojne i policijske svrhe, ali i u autonomnim automobilima koji će dobiti naprednije i preciznije senzore novih mogućnosti.

Profesori Pan Đianvei, Dou Sjankang i Sju Feihu smatraju da ovo, takođe, otvara put razvoju tehnologije za prikazivanje prostora izvan vidnog polja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA