"Čipovani" majmun telepatski odigrao igricu koristeći sopstveni mozak

Makaki majmun po imenu Pejdžer očima je kontrolisao pokrete "reketa" kako bi sprečio da loptica padne u prazno

  • 9
majmun, igrica, neuralink

Printscreen: YouTube/Neuralink

Majmun je uspeo da odigra video igricu Pong koristeći sopstveni mozak, zahvaljujući čipu implant u glavi koji mu je postavila kompanija Neuralink, startap američkog milijardera i preduzetnika Ilona Maska.

U videu kompanije, objavljenom u petak, vidi se makaki majmun po imenu Pejdžer kako očima kontroliše pokrete "reketa" da bi sprečio da loptica padne u prazno, na isti način kao što se to radi sa džojstikom, ekranom na dodir ili tastaturom.

- Majmun je telepatski igrao video igricu zahvaljujući čipu u njegovom mozgu - napisao je na Twitteru Ilon Mask, koji je takođe osnivač kompanija Tesla i SpaceX.

Firma Neuralink je pozdravila ovaj napredak kao još jedan korak ka njenom glavnom cilju, a to je da se paralizovanim osobama omogući direktna upotreba njihove neuronske aktivnosti radi lakog kontrolisanja računara i mobilnih uređaja.

U avgustu prošle godine kompanija je predstavila svinje kojima je ugrađen prototip bežičnog čipa dimenzija 23 sa 8 milimetara, kao mali novčić.

Inženjeri kompanije na svojim računarima beleže i čuvaju neurološke signale koje prenose ugrađeni čipovi, dok npr. Pejdžer igra video igrice. Analizom tih signala omoguće se konstruisanje mašina i napredovanje u kontroli računara mislima.

 

Mask se nada da će Nuralinkovi čipovi pre svega služiti za pomoć paralizovanim osobama ili osobama sa neurološkim oboljenjima. Ali dugoročni cilj je da implanti postanu tako sigurni, pouzdani i jednostavni da će ljudi želeti da im budu ugrađeni.

I druge kompanije razvijaju veze između mozga i mašine. Facebook finansira projekat u kome se aktivnost mozga prevodi u reči, preko algoritama, da bi omogućio da osobe koje ne mogu da govore zbog neurodegenerativnih bolesti ponovo progovore.

Video: Majmunče se zgrozilo pa pomoglo čoveku u nevolji

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .

    10. april 2021 | 21:25

    Jezivo

  • Ha pa

    11. april 2021 | 10:29

    Znao bi on to i da nije cipovan. Zivotinje se lako dresiraju .

  • Перагеније

    11. april 2021 | 19:21

    Они испред студењака ово не би умели ни трезни... Упишите га на студије, без пријемног!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA