Dolazi iz Amerike i uništava brzinom do 100.000 na sat

U stanju je da obradi 6 do 7 hektara useva dnevno, a korov prepoznaje pomoću lasera i zatim ga uništava

  • 2
robot uništava korov

Printscreen: YouTube/CarbonRobotics

Najnoviji robot američkog startapa Carbon Robotics, može da uništi 100.000 biljaka korova na sat i da u jednom danu obradi 6 do 7 hektara useva. Brzinom od 8 kilometara na sat, robot pomoću 12 kamera skenira zemlju, prepoznaje korov i laserom ga uništava.

Zainteresovani, međutim, neće u skorije vreme moći da kupe ovog robota, jer je njegov proizvođač Carbon Robotics rasprodao sve primerke koji su bili na raspolaganju za ovu godinu.

U Evropi se, takođe, razvija robot sličan američkom, opremljen skenerom koji razlikuje korov od useva i uništava ga laserom.

- Ovaj sistem se sastoji od lasera čiji zrak je usmeren na biljne meristeme, odnosno tkiva, dovoljno dugo da ih sprži i u kratkom vremenu uništi - pojašnjava koordinator projekta Pablo Gonzalez de Santos.

On naglašava da taj robot može da se prilagodi za rad na bilo kojoj vrsti useva, iako će u početku biti usmeren na šećernu repu, pšenicu i kukuruz, a plan je de se testira i na šargarepi i krompiru.

Procenjuje se da će robot biti dovršen do 2023. godine, kada bi trebalo da se nađe u prodaji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nik

    29. april 2021 | 18:25

    Kukuruz 200e... Sad ce ovi nasi poljoprivrednici da pazare to🤣🤣🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA