≫ 

Fascinantan snimak prizora sa Crvene planete od neverovatnih 2,4 milijarde piksela

Prikaz panorame sa Marsa sačinjen je od 992 pojedinačne fotografije spojene u jednu veliku fotografiju

  • 2
snimak sa marsa Printscreen: YouTube/NASA Jet Propulsion Laboratory

Rover Perseverance američke svemirske agencije NASA, poslat u misiju traganja za tragovima života na Marsu, napravio je fascinantan snimak panorame Crvene planete. Prizor je snimljen u delu kratera Jezero, nazvanim Van Zil (Van Zyl Overlook), mestu za koje naučnici smatraju da se na njemu nekada zaista nalazilo jezero.

Rover je na tom mestu bio stacioniran 13 dana, tokom kojih je snimak i nastao. Prikaz panorame predela sa Marsa veličine je gotovo neverovatnih 2,4 milijarde piksela. Sastoji se od ukupno 992 fotografije spojene u jednu veliku fotografiju.

Za nastanak snimka zaslužan je Mastcam-Z - "multispektralni stereoskopski instrument za snimanje". Taj moćni uređaj za snimanje slike i zvuka predstavlja evoluciju prethodnog Mastcam instrumenta koga je rover Curiosity koristio tokom prethodne misije na Mars. Tokom ove misije Mastcam-Z je napravio više od 75.000 fotografija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    12. jun 2021 | 00:19

    STA SMO URADILI NA MARSU KAD SMO MORALI DOCI NA ZEMLJU -VREME JE DA SE COVEK VRATI KUCI POSLE 3MILIJARDE GODINA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA