≫ 

Jutjuber ubedio profesora fizike da je njegov auto na vetar brži od vetra i dobio opkladu od 10.000$

Svedok opklade je bio i poznati fizičar Nil de Gras Tajson

  • 1
auto na vetar Printscreen: YouTube/Veritasium

Jutjuber koji se bavi naučnim temama dobio je opkladu vrednu 10.000 dolara, pošto je profesoru fizike dokazao da se njegov automobil "na vetar" kreće brže od vetra kad ide niz vetar.

Derek Miler, autor YouTube kanala Veritasium, opkladio se sa profesorom fizike na Univerzitetu Kalifornije (UCLA) Aleksandrom Kusenkom, nakon što mu je profesor rekao da je nemoguće da se automobil kreće brže od vetra koji ga pogoni. Automobil se kreće tako što snaga vetra pokreće veliki propeler, čiji se obrtaji potom prenose na točkove.

Miler je odgovorio da svoju tvrdnju može da dokaže i predložio opkladu od 10.000 dolara. Njih dvojica su potom potpisali ugovor o opkladi, čemu je svedok bio i poznati fizičar Nil de Gras Tajson.

U svom prethodnom videu, u kome je predstavio automobil "Blackbird" (Crna ptica), Miler je rekao da je vozilo sposobno da se kreće brže od vetra koji ga pokreće. Profesor Kusenko je to negirao tvrdnjom da su trenutne promene brzine kretanja vozila posledica povremenih naleta vetra i inercije.

Međutim, Miler je uz pomoć koleginice jutjuberke Sajle Fokslin, koja se takođe bavi naučnim temama, modela koji je napravio da simulira kretanje automobila i kompleksnih matematičkih proračuna, profesoru uspeo da dokaže svoje tvrdnje.

- Kada je brzina automobila jednaka brzini vetra, izgleda kao da je propeler u stanju da proizvede neograničenu silu - rekao je Miler u komentaru svog obrzloženja.

Pošto je uvideo da su njegove tvrdnje bile pogrešne, profesor Kusenko je bio čovek od reči i Mileru isplatio 10.000 dolara.

Video: Baku devojka dodiruje po zadnjici, a on porucuje: Nisam ti ja komad mesa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA