Jedna je prava, druga 3D odštampana: Oni koji su probali ove šnicle kažu da među njima nema razlike

Osnovni sastojci neverovatno verodostojne šnicle od "vegeterijanskog mesa" su grašak, alge i cvekla, od kojih se prave fina vlakna koja podsećaju na mišićna vlakna pravog mesa

  • 2
šnicle Printscreen: YouTube/DW Food

Pravu malu senzaciju na Svetskom mobilnom kongresu (Mobile World Congress - MWC), održanom pre desetak dana u Barseloni, nije izazvao neki novi revolucionarni telefon. Umesto njega, to je uradila jedna - šnicla!

I to ne bilo kakva šnicla, već 3D odštampana, koju je španska kompanija "Novameat" ponudila posetiocima najvećeg sajma mobilne tehnologije na svetu. Vegetarijanski odrezak nastao tehnologijom 3D štampe razvija se od 2018. godine, sa ciljem da se omasovi i ponudi potrošačima i restoranima.

Odštampani vegeterijanski odrezak izazivao pozitivne reakcije onih koji su ga na sajmu probali. Oni tvrde da nisu očekivali teksturu koja savršeno imitara onu na koju smo navikli kod pravog mesa.

Osnovni sastojci "vegeterijanskog mesa" su grašak, alge i cvekla, od kojih se prave fina vlakna koja treba da liče na mišićna vlakna u pravom mesu. 3D štampač ovde se pokazao kao dobro rešenje, jer ne podrazumeva organizovanu masovnu proizvodnju koja traži i skladištenje pod posebnim uslovima, već se proizvod pravi prema potrebi, prenosi Večernji.

Proizvođač tvrdi da se na 3D štampaču lakše isprobavaju novi ukusi ili drugi dodaci vegeterijanske šnicle. Ako bi tražnja nadmašila kapacitete koje nudi 3D štampač, tada bi se prešlo na veću proizvodnju kod koje bi bilo moguće proizvoditi do pola tone "vegeterijanskog mesa" na sat na neki drugačiji način.

U "Novameatu" ističu da je cilj njihovog startapa da rekreiraju životinjska mišićnih vlakana koristeći stopostotno biljne sastojake, a glavna motivacija da naprave proizvod koji bi mogao da zameni meso.

A da u tome uopšte nisu neozbiljni može se zaključiti jednim pogledom na početnu stranicu sajta barselonske fabrike: vegetarijanski odresci liče na krmenadle, ražnjiće… Proizvođač ih naziva "Steak 2.0" ili "Pork 2.0", a britanski Guardian ih je nazvao "najrealističnijim biljnim odrescima do sada".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Уа политичари

    10. jul 2021 | 12:06

    Не волим да кунем и није лепо али ето, морам да пожелим свима који су хвалили ове штампане шницле и остало да до краја својих живота једу само штампану храну. Месо од животиња је природна исхрана која је ту много пре настанка људи. Што се не сетише лавови да једу штампане газеле? И то нам се пропагира као нешто кул, супер, модерно и слично. То је жалосно. Смрт је део живота. И те биљке од којих се праве ови штампани одресци су биле живе. И оне су убијене. Значи кул је убити биљку а није кул убити свињу? Ма шта ми рече. Како је то мизогено и жалосно. Ужас.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA