• 1

Najstariji kanal u Amsterdamu dobio prvi 3D odštampani most na svetu

Na razvoju mosta kombinovane su tradicionalne čelične konstrukcije sa kompjuterskim dizajnom

  • 1

Dizajneri i inženjeri kompanije MX3D i Joris Laarman Lab razvili su prvi 3D odštampani most na svetu, sa željom da time povežu prošlost Amsterdama sa njegovom budućnošću. Most je postavljen preko jednog od najstarijih amsterdamskih kanala u gradskoj četvrti De Valen.

MX3D i Joris Laarman Lab su sarađivali sa mnoštvom dizajnera i timova za izradu 3D ispisa, na razvoju mosta koji kombinuje tradicionalne čelične konstrukcije sa kompjuterskim dizajnom, navodi sajt Yanko Design.

MX3D je u izradi mosta, dugačkog nešto više od 12 metara, opremio jednostavne, tehničke robote namenskim alatima kojima je upravljao integrisani softver, koga je tim dizajnera razvio tokom dve godine.

Vodeći građevinski inženjer projekta kompanija Arup se bavila naprednim modeliranjem parametarskog dizajna kako bi pojednostavio postupak preliminarnog projektovanja mosta.

MX3D ističe da je primenjen "jedinstveni pristup koji omogućava 3D ispis snažnih, složenih i gracioznih struktura od metala. Cilj projekta MX3D Bridge je prikaz potencijalne primene višeosovinske tehnologije 3D ispisa".

Novootvrenim mostom prva je prošetala holandska kraljica Maksima.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima