Ona je robot-unuka, pametna hi-tech lutka koja peva, prepoznaje lica i priča sa "bakom" i "dekom"

Stari ljudi koji žive sami i kojima nedostaju deca i unuci svoju samoću mogu da ublaže družeći se sa robot-lutkom Ami-Čen

  • 2

Japanska kompanija "Takara Tomi", napravila je lutku robota Ami-Čen koja ima digitalni mozak, zasnovan na veštačkoj inteligenciji. Ami-Čen ima vokabular od 1.600 reči, može da prepozna svoje "bake" i "deke" i da otpeva 40 različitih pesama.

- Mislim da je za starije osobe veoma važno da imaju sa kim da razgovaraju. Potrebno im je nešto da ih stimuliše - rekla je Sumino Nišiara, zaposlena u kompaniji Takara Tomi i dodala - Pitaće vas "Šta ste jeli juče? " ili "Kada ste poslednji put jeli ribu?" ili „Koja vam je bila omiljena hrana dok ste bili dete?“...

Lutka robot, starije osobe podseća na period kada su odgajali svoju decu i budi im neke lepe uspomene. Vlasnici ove nesvakidašnje lutke mogu da je stave u krevet i da je uspavaju. Pored toga mogu da je presvlače ili da joj vezuju kosu.

Prema istraživanjima, oko 6 miliona starijih osoba u Japanu živi samo, pa zato i ne čudi potreba za jednom ovakvom inovacijom.

Kako izgleda Ami-Čen, pogledajte u videu na početku teksta.

Video: Sadržaj možete skuvati i pojesti, a foto sačuvati: Bebe lutke od pirinča, slika glave je po izboru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA