≫ 

Energija ljudi koji igraju na podijumu pokretaće klima uređaje noćnog kluba

Ljudsko telo emituje i do 100W suvišne toplote što utiče na povećanje toplote i energije u zatvorenim prostorima, pa će zato sistem "Bodyheat" koristi toplotne pumpe za "hvatanje" tog viška...

  • 0
žurka, klub, di džej Foto: Pixabay

Jedan noćni klub u Glazgovu radi na održivom projektu čiji je cilj da se iskoristi energija plesača na plesnom podijumu. Ovaj pionirski sistem mogao bi da uštedi popularnom mestu za izlaske mnogo energije, a plan je da se energija koju stvaraju plesači na plesnom podijumu pretvara u izvor za grejanje ili hlađenje.

Iz škotskog noćnog kluba poručuju da su veoma uzbuđeni zbog planova o uvođenju obnovljivog sistema grejanja i hlađenja koji funkcioniše tako što pretvara telesnu toplotu u izvor energije koja će se ponovo koristiti.

Sistem "Bodyheat" koristi toplotne pumpe za "hvatanje" telesne toplote. Taj način rada se može koristiti i za hlađenje, a postoji i mogućnost čuvanja energije. Inovativni projekat će u središtu pozornice kluba pokrenuti modna ikona i svetski poznati DJ Hani Dižon, prenosi Headliner.

Ljudsko telo emituje i do 100W suvišne toplote što utiče na povećanje toplote i energije u zatvorenim prostorima. Iz kluba poručuju da će sa novim načinom rada u klubu moći da iskoriste tu energiju, uštede dosta električne energije i da pozitivnije utiču na okolinu.

Uvođenje novog inovativnog sistema za pretvaranje energije odvija se uoči Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama - COP26, koja će se održati u Glazgovu od 1. do 12. novembra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA