• 3

Čudni radio-talasi stižu iz naše galaksije...

Svetlost objekta, koja dolazi iz centra naše glalaksije, takođe dramatično varira, a signal se uključuje i isključuje očigledno nasumično

  • 3
galaksija, mlečni put

Foto: Pixabay

Astronomi su otkrili neobične signale koji dolaze iz pravca centra galaksije Mlečni put, koji se ne uklapaju u postojeći obrazac promenljivog radio izvora, što bi moglo da ukaže na novu klasu zvezdanog objekata.

- Najčudnije svojstvo novog signala je da ima veoma visoku polarizaciju. To znači da njegova svetlost oscilira samo u jednom smeru, ali se vremenom taj smer rotira - rekao je vodeći autor nove studije Citeng Vang, profesor sa Univerziteta u Sidneju, piše portal ScienceDaily.

Svetlost objekta, koja dolazi iz centra naše glalaksije, takođe dramatično varira, a signal se uključuje i isključuje očigledno nasumično. - Nikada nismo videli nešto slično! - naveo je Vang.

Mnoge vrste zvezda emituju promenljivu svetlost u elektromagnetnom spektru. Pulsari, supernove, plamteće zvezde i brzi radijski rafali su vrste astronomskih objekata čija svetlost varira.

- Prvo smo mislili da bi to mogao biti pulsar - vrlo gusta vrsta rotirajuće zvezde - ili pak vrsta zvezde koja emituje ogromne solarne baklje. Ali signali iz ovog novog izvora ne odgovaraju onome što očekujemo od ovih vrsta nebeskih objekata - rekao je Vang.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima