≫ 

Letovanje u svemiru? NASA planira da šalje više turista na Međunarodnu svemirsku stanicu

Svemirski letovi do ISS-a koji uključuju civile deo su NASA-inog cilja da komercijalizuje nisku orbitu Zemlje.

  • 0
privatna svemirska stanica Ilustracija / Printscreen: Axiomspace.com

U ovoj novoj eri svemirskog turizma, ruska svemirska agencija Roskosmos je već poslala četiri “astronauta amatera” na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) u dve misije od oktobra, dok se NASA sprema za svoj prvi takav let, u saradnji sa privatnom kompanijom za svemirske letove Axiom koja koristi Maskov SpaceX hardver.

Ove nedelje NASA je najavila svoju drugu privatnu misiju na ISS, ponovo koristeći Axiom. Axiom Mission 2 (Ax-2) planira lansiranje između jeseni 2022. i kasnog proleća 2023. godine, piše Digital Trends.

Raketa sa posadom poleteće iz NASA-inog svemirskog centra Kenedi na Floridi i ostaće “usidrena” na svemirskoj stanici do 14 dana.

Još nema reči o tome ko će sve biti deo posade, ali spekuliše se da će među njima biti Tom Kruz, nakon što je NASA prošle godine potvrdila da je razgovarala sa holivudskom legendom o korišćenju stanice za snimanje scena za film.

Svemirski letovi do ISS-a koji uključuju civile deo su NASA-inog cilja da komercijalizuje nisku orbitu Zemlje.

Axiomova prva misija početkom sledeće godine odvešće tri civila i bivšeg astronauta u svemirsku stanicu na boravak koji će trajati oko nedelju dana. Svaki od trojice civila - investitor, preduzetnik i bivši pilot borbenog aviona - navodno je platio 55 miliona dolara za ovo putovanje, a gotovinu su podelili Axiom, SpaceX i NASA.

Prema nekima, svemirske agencije ovim pretvaraju ISS u igralište za superbogate, ali prema drugima treba imati u vidu da će deo novca koji turisti plaćaju biti iskorišćen za finansiranje tekućeg naučnog rada u orbitalnoj laboratoriji, što potencijalno može značiti napredak u nauci i tehnologiji.

Video: Uspešno lansirana raketa: Stižu hrana i gorivo za ekspediciju u Međunarodnoj svemirskoj stanici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA