≫ 

Prvi put, NASA je “dodirnula” Sunce

Nazvana po astrofizičaru Judžinu Parkeru, koji je teoretisao postojanje solarnog vetra, Parker solarna sonda je prva NASA misija koja je dobila ime po živoj osobi.

  • 8

NASA-ina solarna sonda Parker postala je prva svemirska letelica koja je letela kroz sunčevu atmosferu, gde je analizirala čestice i magnetna polja.

Prvi ulazak sonde u koronu, ili gornju solarnu atmosferu, dogodio se 28. aprila, iako su bili potrebni meseci da se nazad na Zemlji prime i potvrde podaci.

Putovanje će nam pomoći da bolje razumemo istoriju Sunca i njegov uticaj na Sunčev sistem, rekli su zvaničnici NASA-e, koji su uporedili događaj sa sletanjem na Mesec, piše Forbes.

Parkerova solarna sonda je takođe približila naučnike razumevanju “switchback-a”, misterioznih magnetnih cik-cak struktura koje je sonda pronašla na površini Sunca.

Jako magnetno polje Sunca i površinska temperatura od 9.941 stepen otežavaju približavanje svemirskim letelicama.

Lansirana 2018. Parker solarna sonda trebalo je da pruži NASA-i najbolji pregled Sunca do sada. Letelica je prešla Alfvenovu granicu kada je bila oko 14 miliona kilometara, ili nešto manje od 20 solarnih radijusa, od površine Sunca. Najbliži pristup misije zakazan je za 2025. godinu na udaljenosti od samo 6,2 miliona kilometara od sunčeve površine, unutar orbite Merkura.

Nazvana po astrofizičaru Judžinu Parkeru, koji je teoretisao postojanje solarnog vetra, Parker solarna sonda je prva NASA misija koja je dobila ime po živoj osobi.

Planirano je da Parker solarna sonda “zaroni” i izađe iz korone ukupno 25 puta do svoje konačne orbite 2025. godine.

Video: Nikada nismo prišli bliže Suncu da bi ga slikali: Ovo je najbliža fotografija naše zvezde

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA