≫ 

Istorijski momenat: Lansiran teleskop Džejms Veb, kroz koji ćemo gledati rađanje svemira

U orbitu ga nosi moćna raketa Arijana

  • 40

Svemirski teleskop Džejms Veb, najmoćnija mašina pomoću koje se gleda u istoriju Svemira koju je čovek ikada napravio, počela je svoju misiju čiji rezultati bi trebalo da promene način na koji shvatamo univerzum. 

Raketa Arijana 5 danas u 13.20 po našem vremenu poleće sa ovim dragocenim teretom, na kosmodrom u blizini Kourua u Francuskoj Gijani, potvrdila ja NASA. Timovi naučnika su juče postavili raketu i teleskop na svoje mesto, i izvršili dijagnostiku, kako bi utvrdili da su sva svetla za lansiranje "zelena".

Gledajte ovde uživo:

Pripreme za lansiranje "Veba" pratilo je i mnogo nervoze, pošto je reč o potencijalno jednom od najznačajnijih projekata u istoriji istraživanja Svemira, a rizik je ogroman .

Teleskop kreće na putovanje od 1,5 miliona kilometara, od Zemlje do svoje konačne destinacije, sa koje će gledati daleko, daleko u prošlost, u doba kad je Svemir bio mlad. U ovaj projekat je uloženo više od 25 godina rada, a potrošeno je oko 10 milijardi dolara.

Administrator NASA Bil Nelson je za Space.com izjavio uoči lansiranja da se oseća "optimistično, samouvereno, ali nervozno".

- Nivo stresa mi je obično nizak, tako je i sada, i smanjivaće se kako se bliži lansiranje. Onda će se povećavati eksponencijalno sa lansiranjem rakete, i radujem se tim trenucima - rekao je Greg Robinson, direktor programa Webb u NASA.

Upitan da li je nervoza tu zbog činjenice da je Veb spreman tako dugo, ili ga to prati uz svako lansiranje rakete, Nelson je rekao "sve zajedno".

Ali, dodao je, "posebno kod ove misije, kad se lansira, postoji još 300 stvari koje moraju da rade savršeno da bismo uspeli". Ovo se odnosi na 344 mogućnosti kvara koliko postoje na Svemirskom teleskopu Džejms Veb.

Ovih 344 mogućnosti neuspeha su koraci ili procedure koji moraju svi da prođu perfektno, ili će se desiti katastrofa za celu misiju.

Oko 80 odsto od ovih 344 koraka su povezani sa "raspakivanjem" teleskopa, rekao je Majk Mencel, sistemski inženjer na čelu tima koji vodi računa o Džejmsu Vebu. Zbog svoje ogromne veličine, Veb je morao da bude spakovan u kapsulu u kojoj će biti lansiran, a zatim mu sledi veoma delikatno "raspakivanje" u Svemiru.

Ova misija zbog svega pomenutog ima mnoštvo bekap sistema, koji se aktiviraju u slučaju početnog neuspeha, ali teško je izbeći mogućnost neuspeha ako postoji mehanizam za otpuštanje. U nacrtu teleskopa postoje čak 144 različita mehanizma uz pomoć kojih će se džinovski teleskop "rasklopiti" u svoju konačnu formu.

- Svi ovi mehanizmi moraju da rade savršeno - rekla je Kristal Pjuga, sistemski inženjer kompanije Northrop Grumman, koja je izgradila letelicu.

Razumevajući veliki rizik koji ide uz 344 mogućnosti neuspeha, timovi koji rade na ovoj misiji su se pripremali za najgore.

- U toku protekle dve godine timovi su vežbali savladavanje najgorih scenarija, i ako se pojavi neka anomalija, timovi će raditi na njenom otklanjanju po planovima koji su uvežbani - rekao je Alfonso Stjuard, glavni inženjer za "raspakivanje" Veba. 

Svemirski teleskop Džejms Veb je opservatorija koja će pomoći naučnicima da daju odgovore na neka od najbitnijih pitanja o našem Svemiru i njegovom poreklu. Posmatrajući uglavnom svetlost u blizini infracrvenog dela spektra, Veb će moći da "pogleda" neverovatno daleko u Svemir i samim time veoma daleko u prošlost.

Veb će izučavati najranije momente Univerzuma, stvaranje zvezda, daleke egzoplanete, a naučnici se nadaju da će im pomoći da razumeju i tamnu materiju.

Teleskop će doći do svoje konačne destinacije - L2, ili Zemlja-Sunce Lagranž poziciju 2, gravitaciono stabilnu tačku u Svemiru - oko 30 dana posle lansiranja. Posle 6 meseci tokom kojih će se proveriti sigurnost dragocenih instrumenata koji su na njemu, Veb će isporučiti svoje prve snimke na Zemlju posle nekih 6 meseci, dakle u julu 2022. godine.

- Svemirski teleskop Džejms Veb je "Apolo momenat" za celu NASA, za veo svet, ali posebno za naše naučne programe širom sveta. Ovo je stvar snova - rekao je Tomas Zurbuhen, jedan od čelnika NASA, na konferenciji za novinare održanoj 21. decembra.

Njegov let u orbitu trajao je nešto manje od pola sata, a signal koji potvrđuje uspešan ishod primila je zemaljska antena u Malindiju u Keniji. Narednih nedelja očekuje se da se Veb "raspakuje" i obavi put do svoje destinacije. Uzbuđenje svih uključenih u ovo istorijsko lansiranje bilo je zaista ogromno, pošto je misija lansiranja prošla uspešno, ali kako naučnici kažu "njihov posao tek sada počinje".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlj1228

    25. decembar 2021 | 13:13

    Rađanje svemira nećemo za sigurno nikada videti, ali da će mo videti neke od do sada ne viđenih egzo planeta to je najverovatnije! Na nekima se već sumnja da ima živog sveta, a zašto da ne, možda i naprednih civilizacija!

  • Rayko

    25. decembar 2021 | 14:10

    Rađanje čega? I ovo čovečanstvo nikako da se osvesti. Sve sci-fi.

  • Realista

    25. decembar 2021 | 14:16

    Napokon. Jedva čekam preve slike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA