Čovek sa paralizom objavio prvi tvit pomoću svojih misli: "Tvitovao sam samo razmišljajući"

Prema njegovim rečima, ovaj sistem zahteva vežbu, baš kao i učenje vožnje bicikla, "ali kada jednom krenete, postaje prirodno"

  • 1
amiotrofična lateralna skleroza, fizioterapeut, Neuroni, bolesti neurona, neurodegenerativna bolest, laptop Foto-ilustracija: Shutterstock, Freepik

Australijanac (62) sa dijagnozom amiotrofične lateralne skleroze, bolešću koja izaziva paralizu, sada je u mogućnosti da komunicira sa drugim ljudima pomoću svojih misli, bez ikakve aktivnosti mišića. 

Naime, on je u četvrtak postavio objavu na društvenim mrežama "koristeći samo svoje misli", navela je kompanija "Synchron" koja mu je to i omogućila, javlja RT.

"Napravio sam ovaj tvit samo razmišljajući o njemu" -  glasio je tvit, za koji je rečeno da ga je Filip O’Kif postavio na nalog izvršnog direktora kompanije "Synchron" Tomasa Okslija.

- Prvi tvit sa "direktnim razmišljanjem" kreiran je bežično iz njegovog mozga - navodi kompanija.

Nakon progresivne paralize izazvane ALS-om, čovek je prošle godine imao instaliran kompjuterski interfejs na mozgu pod nazivom "Stentrode". Implantat, "dizajniran da omogući pacijentima da bežično kontrolišu digitalne uređaje kroz misli", ubačen je preko vene kako bi se izbeglo bušenje lobanje.

- Sada samo razmišljam o tome gde na računaru želim da kliknem, i mogu da šaljem e-poštu, koristim aplikaciju za banku, kupujem i šaljem poruke svetu preko Tvitera -  citirala je kompanija izjavu ovog čoveka.

Prema njegovim rečima, ovaj sistem zahteva vežbu, baš kao i učenje vožnje bicikla, "ali kada jednom krenete, postaje prirodno".

Čovek, uprkos paralizi, sada je u stanju da se bavi nezavisnim aktivnostima i ponovo se poveže sa svetom, tvrdi "Synchron, dodajući da planira da dalje razvija svoj kompjuterski interfejs mozga u  SAD sledeće godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    28. decembar 2021 | 00:00

    Mozda nekome ovo izgleda surovo ali zamislite srecu ovog coveka koji moze da komunicira na ovaj nacin. Svaka cast za tehnologiju svaka cast za inovaciju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA