≫ 

Da li je ovo čovek koji je napravio bitkoin? Elon Mask ima nove informacije

“Izgleda da je on odgovorniji za ideje iza bitkoina od bilo koga drugog”, rekao je Mask

  • 0
Nick Szabo, Elon Musk, Ilon Mask, bitkoin Foto: Tanjug/AP, Prfimedia/JOE RAEDLE / Getty images, Freepik

Čini se da se Elon Mask slaže sa mnogima da bi tajanstveni stručnjak za kriptovalute Nik Sabo zapravo mogao biti Satoši Nakamoto, misteriozni kreator bitkoina, najvrednije kriptovalute na svetu.

- Možete pogledati evoluciju ideja pre lansiranja bitkoina i videti ko je o tim idejama pisao - rekao je Mask u podkastu kada je upitan šta misli o Nakamotovom stvarnom identitetu.

Milijarder je rekao, iako "očigledno" ne zna ko je tačno stvorio bitkoin, Saboove teorije deluju kao da su bile ključne za stvaranje vodeće svetske kriptovalute.

- Čini se kao da je Nik Sabo verovatno, više nego bilo ko drugi, odgovoran za evoluciju tih ideja. On tvrdi da nije Nakamoto, ali nisam siguran u to - rekao je Mask.

Bitkoin je prvi put predložio Satoši Nakamoto u oktobru 2008. godine, pseudonim iza kojeg ljudi veruju da stoji možda i nekoliko osoba.

Tim lingvističkih istraživača je još 2014. godine proučavao Nakamotovu belu knjigu o bitkoinima zajedno sa pisanjem Saboa i 10 drugih potencijalnih kreatora.

Utvrdili su da su rezultati neosporni.

- Lingvističe sličnosti između Saboovog pisanja i bele knjige o bitkoinima su neverovatne - tvrdili su istraživači, dodajući da nijedan od drugih mogućih kreatora nije imao toliko sličnosti.

Izveštaj Njujork tajmsa iz 2015. godine takođe pripisuje stvaranje bitkoina Sabou. Ovaj stručnjak za kriptovalute javno je govorio o istoriji bitkoina i blokčejn tehnologije, ali je više puta demantovao tvrdnje da je on anonimni kreator koji stoji iza ove kriptovalute. Drugi razlog zbog kojeg je Sabo često povezivan sa bitkoinom je činjenica da je upravo on stvorio kriptovalutu "bit gold" još 1998. godine.

Mada, kako Mask kaže, ovo je ipak samo ime koje stoji iza ideje.

- To je samo ime koji stoji iza ideje. Zašto je to uopšte bitno? Ruža pod bilo kojim drugim imenom mirisala bi isto - zaključio je Mask.

Video: Palma pitao Malog: Šta je bitkoin?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA