≫ 

Krave zatvorene u štali tokom zime dobijaju hedset za virtuelnu stvarnost da bi se osećale kao da su napolju

Neki su ovo upoređivali sa kultnim filmom Matrix, koji prikazuje čovečanstvo koje živi u simuliranoj stvarnosti dok mašine koriste njihova tela kao izvor energije.

  • 1
Foto: Pixabay

Jedan farmer u Turskoj je svojim kravama koje su zatvorene u štali tokom zime, dao hedset za vrituelnu stvarnost kako bi mislile da su napolju na sunčanoj livadi, a prevarena goveda su izgleda srećnija i proizvode više mleka.

Eksperiment, koji su na društvenim nazvali "The Mootrix", su ljubitelji filmova upoređivali na društvenim mrežama sa kultnim naučno-fantastičnim filmom “Matrix”.

Film prikazuje čovečanstvo koje živi u simuliranoj stvarnosti dok mašine koriste njihova tela kao izvor energije.

Kijanu Rivs glumi Nea - glavnog junaka koji na početku filma dobije izbor između crvene pilule, koja će mu otkriti svet kakav zaista jeste, i plave koja će mu pomoći da zaboravi sve.

- Uzmeš kratku travu, priča se završava, probudiš se na pašnjaku i veruješ u šta god želiš da veruješ. Uzmeš dugu travu, ostaneš u zemlji čuda, a ja ću ti pokazati koliko duboko ljudska rupa ide - napisao je jedan korisnik na Twitteru.

Hedset je razvijen u saradnji sa veterinarima i prvo je testiran na jednoj farmi u Moskvi. Uzgajivač goveda Izet Kočak sada je stavio hedset na dve krave u Aksaraju u Turskoj i rezultati su bili pozitivni.

Proizvodnja mleka ovih krava je porasla sa 5,8 galona na 7 galona dnevno.

Izet, koji je ranije puštao klasičnu muziku svojim životinjama, toliko je zadovoljan da planira da kupi još deset hedseta.

- Krave posmatraju zeleni pašnjak i to im daje emocionalni podsticaj. One su manje pod stresom - rekao je ovaj turski farmer.

Rusko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da je sistem razvijen na principu da krave bolje percipiraju nijanse crvene nego nijanse plave i zelene.

- Tokom prvog testa, stručnjaci su zabeležili smanjenje anksioznosti kod krava - dodaje se.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA