≫ 

Boeing ulaže 450 miliona dolara u startap koji je pokrenuo suosnivač Google-a za razvoj samoletećih taksija

Investicija dolazi usred sve većeg apetita za samoletećim avionima.

  • 3

Gigant avio-industrije Boeing uložio je još 450 miliona dolara u avio startap Wisk Aero za razvoj električnih aviona bez pilota, koji su dizajnirani za međugradski prevoz putnika, objavio je The Wall Street Journal.

Prema Wisk-u, ovom investicijom postali su jedan od najfinansiranijih startapa za naprednu vazdušnu mobilnost (AAM).

Wisk je formiran 2019. godine kao zajedničko ulaganje između Boeing-a i Kitty Hawk Corporation-a. Kitty Hawk Corporation je proizvođač električnih aviona koji su pokrenuli Sebastijan Trun i suosnivač Google-a Leri Pejdž.

U maju 2021. Wisk je potpisao svoj prvi ugovor o upravljanju vazdušnim taksijima u SAD, objavio je tada CNBC.

Sve je veći apetit za razvoj samoletećih aviona, odnosno, možda bliže, samoletećih taksi vozila. Boeing-ova investicija dolazi usred porasta broja vazduhoplovnih startap kompanija koje su privukle milijarde dolara investicija, navodi Business Insider.

Iako Wisk predviđa da će obavljati oko 14 miliona letova godišnje, nije precizirano kada će ovaj taksi servis biti spreman za lansiranje.

Wisk-ov avion šeste generacije eVTOL biće prvi kandidat za sertifikaciju “autonomnog, potpuno električnog aviona za prevoz putnika u SAD”, navodi se u saopštenju.

Konkurenti kao što su Airbus i Embraer takođe razvijaju sopstvene električne leteće taksije, ali jedan od glavnih izazova sa kojima se svi suočavaju je “postizanje sertifikacije proizvodnje”.

Avio-kompanije Boeing i Alaska airlines nedavno su se udružile da testiraju nove tehnologije i razviju ekološki prihvatljive avione u pokušaju da se bore protiv klimatskih promena.

Video: Da li ćemo za par godina voziti leteće automobile?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA