≫ 

NASA planira da pošalje Međunarodnu svemirsku stanicu na “groblje svemirskih letelica” u januaru 2031. godine

Svemirska agencija ciljaće najudaljeniju tačku u okeanu da sruši svemirsku stanicu kada konačno za to dođe vreme. Nakon toga, NASA planira da “kupuje vreme” svojim astronautima na komercijalnim svemirskim stanicama.

  • 3
ISS Međunarodna svemirska stanica NASA Foto: Pixabay

NASA je objavila planove za budućnost Međunarodne svemirske stanice (ISS), gde će struktura od 444.615 kilograma biti “izvučena” iz orbite u januaru 2031. godine i srušena na “groblje svemirskih letelica”.

"Groblje svemirskih letelica", formalnije poznato kao Nenaseljeno područje južnog Tihog okeana, je region u južnom Tihom okeanu istočno od Novog Zelanda, gde se svemirske letelice koje su dostigle kraj svoje korisnosti rutinski ispuštaju iz orbite i uništavaju.

Laboratorija će nastaviti da radi do 2030. godine, nakon što su se na to prošlog meseca obavezali američki predsednik Džo Bajden i potpredsednica Kamala Haris, ali njena dugoročna budućnost je neodrživa.

Više od 20 godina ISS je bio “svetionik mirne međunarodne naučne saradnje”, rekao je administrator NASA-e Bil Nelson, ali će svi ciljevi ove stanice biti završeni do kraja ove decenije.

NASA očekuje da će budućnost saradnje u svemirskoj nauci biti na komercijalno upravljanim svemirskim platformama i objavila je izveštaj o tome kako će izvršiti ovu tranziciju, uključujući povlačenje ISS-a sa neba, piše Science Times.

Agencija je rekla pred američkim Kongresom da planira “da kupi vreme za najmanje dva, a moguće i više” astronauta na komercijalnim svemirskim stanicama ranih 2030-ih. Nekoliko kompanija, uključujući Blue Origin Džefa Bezosa, planiraju da lansiraju sopstvene komercijalne orbitere.

Produženje životnog veka ISS-a do 2030. ima za cilj da privatnoj industriji u SAD da vremena da razvije sposobnosti potrebne za rad mikrogravitacionih platformi.

Video: Da li ljudska vrsta konačno ima durbin kojim će videti vanzemaljce: Lansiran svemirski teleskop

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kan Tebgri

    2. februar 2022 | 18:48

    Sama rec kaže "medjunsrodna" svemirska stanica. Ona je pola ruska, pola amerike i njenih satelita (Kanade, Nemačke, Francuske, Britanije, Japana, Australije...) Ne moze sam Bajden da odluči sta ce sa njom i da li ce na groblje, jer je 50% Ruska, a 10% Američka, ne može fa sruši pola baze, a pola da ostane.

  • Beeee

    2. februar 2022 | 21:56

    Ko još veruje u ove kosmos bajke nastale u hladnom ratu. To je sve holywood.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA