≫ 

Maskov SpaceX kaže da je geomagnetna oluja osudila na propast 40 Starlink internet satelita

Sateliti su lansirani 3. februara, a pogodila ih je oluja svega dan kasnije.

  • 1
Ilon Mask, Elon Musk Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Kompanija Elona Maska, SpaceX, je u procesu gubitka do 40 potpuno novih Starlink internet satelita zbog geomagnetne oluje koja je nastala samo dan nakon lansiranja flote prošle nedelje.

Raketa Falcon 9 lansirala je 49 Starlink satelita u četvrtak, 3. februara sa NASA-inog Kenedi svemirskog centra na Floridi. Dan kasnije, geomagnetna oluja iznad Zemlje povećala je malo gustinu atmosfere, čime je većina satelita osuđeno na propast.

Geomagnetna oluja predstavlja pojavu naglih i privremenih promena magnetnog polja Zemlje, uzrokovanih aktivnostima na Suncu, kao što su udari talasa i oblaka magnetnog polja Sunčevog vetra, zajedno sa Sunčevim bakljama i koronalnim izbacivanjem mase, koji zajedno utiču na Zemljino magnetno polje 3 dana nakon Sunčevih aktivnosti.

Pritisak Sunčevog vetra na magnetosferu i magnetno polje Sunčevog vetra će se povećavati ili smanjivati, zavisno od Sunčevih aktivnosti. Promene pritiska Sunčevog vetra menjaju električno polje u jonosferi, a magnetno polje Sunčevog vetra deluje zajedno sa Zemljinim magnetnim poljem.

Geomagnetne oluje obično traju dan ili dva, ali mogu trajati i više.

“Preliminarne analize pokazuju da je povećan otpor na malim visinama sprečio satelite da započnu ulazak u orbitu, a do 40 satelita će ponovo ući ili je već ušlo u Zemljinu atmosferu”, napisala je kompanija SpaceX juče.

Sateliti koje je SpaceX lansirao prošle nedelje bili su raspoređeni u početnoj orbiti na samo 210 kilometara iznad Zemlje. SpaceX je rekao da namerno pušta Starlink satelite u nisku orbitu tako da se mogu “brzo odložiti” u slučaju kvara odmah nakon lansiranja. Ispostavilo se da je ta praksa učinila flotu ranjivom na geomagnetnu oluju koja se pojavila u petak.

Očekivalo se da će se ovih 49 satelita pridružiti više od 1.800 drugih Starlink satelita koji su trenutno u orbiti. Međutim, sada, većina njih će se srušiti ili postati svemirski otpad.

Cilj Starlink projekta je da se brz internet dovede do bukvalno svake tačke na planeti, bilo da je ona na kopnu, pustinji, moru ili Severnom polu. Stoga se ispostavilo se da je rešenje samo u – brojnosti. Veliki broj satelita bi preuzimao signale sa Zemlje, komunicirajući međusobno i emitujući signale nazad na Zemlju.

Space X Starlink Printscreen: YouTube/Real Engineering

Međutim, projekat Starlink naišao je na kritike astronoma zbog njegovog uticaja na astronomska posmatranja, pošto veliki broj satelita na noćnom nebu može upropastiti teleskopska posmatranja. Od tada, SpaceX navodno radi na ograničavanju vidljivosti svojih Starlink satelita kako bi smanjio njihov uticaj na astronomsku zajednicu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mishko

    9. februar 2022 | 12:28

    Nema veze, naplatice on to od osiguranja. Racunajte da bitcoin ludacki pada u skorije vreme jer ce ovaj da povuce neku kolicinu kako bi zatvorio rupice u budzetu 🤣🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA