≫ 

"Black Hawk" helikopter leteo 30 minuta bez pilota

Iako autonomni dronovi već duže vreme poleću u privatnom sektoru, DARPA-ina fascinacija ovom tehnologijom traje decenijama.

  • 0

Američka agencija DARPA (Defence Advanced Research Projects) postigla je značajan napredak u svom programu ALIAS (Aircrew Labor In-Cockpit Automation System) tako što je po prvi put obavila let helikoptera bez pilota.

Reč je o helikopteru UH-60 Black Hawk koji je bez pilota leteo 30 minuta. Iako autonomni dronovi već duže vreme poleću u privatnom sektoru, DARPA-ina fascinacija ovom tehnologijom traje decenijama.

"Black Hawk" je bio opremljen tehnologijom autonomnog letenja pod nazivom "Sikorsky Matrix", a DARPA kaže da su test letovi bez pilota uspešno obavljeni u ponedeljak, prenosi CNET.

Ova tehnologija je testirana i prošle godine, ali novi test predstavlja sekvencijalni napredak u testiranju i važan je jer omogućava dalju automatizaciju letelica koje su trenutno u upotrebi.

"Piloti se mogu fokusirati na misiju, umesto na mehaniku letelice", rekao je u saopštenju Stjuart Jang, programski menadžer u Kancelariji za taktičku tehnologiju DARPA-e.

"ALIAS... uključuje sposobnost upravljanja avionima u svako doba dana i noći, sa i bez pilota, i u različitim teškim uslovima, kao što su zagušena ili degradirana vizuelna okruženja".

DARPA je takođe razmatrala drugu tehnologiju autonomnih letelica, od skromnih helikopterskih robotskih stajnih trapa do koncepata za futurističke dronove za isporuku i slično.

Video: Da li je ovo najlepši vojni pilot: Lidija helikopterom upravlja kao od šale, kadrovi su očaravajući

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA