≫ 

Džejms Veb može da uoči vanzemaljske civilizacije na osnovu zagađenja vazduha njihovih planeta, tvrdi studija

Otkrivanje hlorofluorougljenika su indikacije civilizacije sposobne za industrijalizaciju...

  • 1
Džejms Veb svemirski teleskop Foto: Pixabay

Najmoćniji teleskop ikada izgrađen i lansiran u Svemir, istraživaće same početke univerzuma. Ali to nije jedina stvar koju će NASA-in Džejms Veb raditi.

Nova studija sugeriše da bi opservatorija vredna 10 milijardi dolara takođe mogla da uoči vanzemaljski život na osnovu zagađenja vazduha sa njihovih planeta.

Studija, koju je sproveo Blue Marble Space Institute of Science u Sijetlu, razmatrala je mogućnost korišćenja Veba za traženje industrijskih zagađivača u atmosferama egzoplaneta.

Tvrdi se da ako svemirski teleskop otkrije hlorofluorougljenike u atmosferi vanzemaljskih svetova, to bi moglo ukazivati na civilizaciju sposobnu za industrijalizaciju.

Studija se posebno fokusirala na hlorofluorougljenike, koji su nekada bili široko korišćeni u frižiderima i izolacionim penama.

Oni su neslavno napravili ogromnu rupu u Zemljinom ozonskom omotaču 1980-ih, pre nego što je međunarodna zabrana njihove upotrebe 1987. pomogla da se hlorofluorougljenici vrate na manje štetne nivoe.

Istraživači su te hemikalije opisali kao “moćne agense staklene bašte sa dugim vremenima boravka u atmosferi”, što bi gotovo sigurno bilo rezultat civilizacije sposobne za industrijalizaciju.

Ranije ovog meseca, Džejms Veb je poslao svoje prve slike, uključujući i “selfi” svog primarnog ogledala.

Video: Da li ljudska vrsta konačno ima durbin kojim će videti vanzemaljce: Lansiran svemirski teleskop

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VRS

    24. februar 2022 | 18:04

    Kako da ne, baš će oni da koriste iste izvore energije kao i mi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA