≫ 

Međunarodna svemirska stanica će uskoro po prvi put biti dom astronautima “privatnicima”

"Mi nismo svemirski turisti"

  • 1
Ruski kosmonaut Anton Škaplerov, Međunarodna svemirska stanica Foto: Wikimedia/Public domain

Međunarodna svemirska stanica (ISS) će ove nedelje postati prometnija nego inače, kada njena posada dočeka četiri nove kolege iz startap kompanije Axiom Space sa sedištem u Hjustonu, što će biti prvi astronauti “privatnici” u ovoj orbitalnoj laboratoriji.

Ovaj startap, NASA i drugi igrači u industriji opisuju lansiranje kao prekretnicu u najnovijoj ekspanziji komercijalnih svemirskih poduhvata koje insajderi zajednički nazivaju ekonomijom niske Zemljine orbite ili skraćeno “LEO ekonomijom” (engl. low-Earth orbit economy).

Ukoliko vremenske prilike to dozvole, četvoročlani tim Axiom Space-a poleteće najranije u petak iz NASA-inog Kenedi svemirskog centra na Floridi, vozeći se na raketi Falcon 9 koja je u vlasništvu SpaceX-a Elona Maska.

Lansiranje je prvobitno bilo zakazano za sredu. Portparol Axiom-a rekao je u ponedeljak da će odlaganje dati SpaceX-u više vremena da završi sve neophodne poslove pre lansiranja.

Ako sve prođe glatko, “kvartet” koji predvodi penzionisani NASA-in astronaut Majkl Lopez-Alegrija će stići u svemirsku stanicu nekih 28 sati nakon lansiranja u petak.

"Mi nismo svemirski turisti", rekao je Lopez-Alegrija tokom nedavnog brifinga za novinare, dodajući da je tim Axiom-a prošao opsežnu obuku i da će izvoditi značajna biomedicinska istraživanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • supergnu

    5. april 2022 | 20:55

    Biomedicinska istrazivanja ? Brate njbl smo sada ali definitivno...🍻🍻🍻😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA