≫ 

Superjahta upotrebila tajno zvučno oružje protiv pirata: Gađali su ih i "zracima bola"

"Zraci bola" izazivaju osećaj gorenja na koži

  • 0
Superjahta "Solaris" u vlasništvu  Romana Abramoviča uplovila u Tivat. Foto: Tanjug/AP/Risto Božović

Kapetan jedne superjahte upotrebio je zvučno oružje i "zrake bola" kako bi se odbranio od naoružanih pirata u Arapskom moru.

"Pirati sa kalašnjikovima" jurili su ka jahti dužoj od 70 metara na čamcima na naduvavanje, napisao je anonimni član posade, za publikaciju The Times of London.

Prema njemu, kapetan jahte iskoristio je oružje na brodu koje je usmerilo "zvuk koji cepa uši" na pirate. Takođe je koristio i "zrake bola" - snopove elektromagnetne energije koji izazivaju osećaj gorenja na koži.

Infrazvučno oružje je oružje koje koristi infrazvučne frekvencije ispod 20 Hz. Na 110 do 150 dB ili više, može izazvati neprijatne subjektivne senzacije i brojne reaktivne promene kod ljudi, uključujući promene u centralnom nervnom, kardiovaskularnom i respiratornom sistemu.

Početkom 1960-ih, NASA je sprovela mnoge eksperimente o efektima snažnog infrazvuka na ljude. Trebalo je proveriti kako će niskofrekventna buka raketnih motora uticati na astronaute. Ispostavilo se da niske frekvencije zvuka (skoro nula do 100 herca), sa jačinom do 155 dB, proizvode vibracije u grudima koje mogu sprečiti disanje, izazivaju glavobolju i kašalj i narušavaju vizuelnu percepciju.

"Pretnja od piratskog napada je i suviše stvarna. U nekim oblastima, kao što je obala Afrike u Adenskom zalivu, se čak i očekuje. Svaka zaštitna tehnologija koju vredi imati, naći će se na nekoj jahti", pisao je ovaj član posade.

Superjahte su izuzetno luksuzne što ih čini privlačnom metom za pirate.

Na primer, superjahta Romana Abramoviča vredna 700 miliona dolara, ima heliodrom, dva bazena i plesni podijum. Prema nekim medijskim izveštajima, ima i raketni odbrambeni sistem, ali je ovaj anonimni član posade napisao u Tajmsu da to ipak nije istina.

On je takođe ispričao kako je posada superjahte svakog dana pripremala sveže jastoge za svog bogatog vlasnika, iako nije znala da li je uopšte na brodu, i kako je posada nosila dizajnersku odeću koju je vlasnik jahte bacao nakon samo jednog nošenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA