≫ 

Tesla tuži bivšeg inženjera zbog navodne krađe tajni njihovog superkompjutera

Tesla tvrdi da je inženjer priznao da je ukrao poverljive informacije

  • 0
Tesla kompanija logo Foto: Tanjug/AP

Tesla tuži bivšeg inženjera Aleksandra Jackova zbog navodne krađe "poverljivih i strogo čuvanih" informacija u vezi sa superkompjuterskom tehnologijom kompanije, nazvanom Project Dojo, kako je prvi izvestio Bloomberg. Tesla optužuje Jackova da je preuzimao informacije na svoje lične uređaje i odbijao da ih vrati.

Jackov, za koga Tesla takođe tvrdi da je lagao u svom CV-ju o svojoj radnoj istoriji i veštinama, počeo je da radi za proizvođača električnih vozila kao termoinženjer u januaru i pomogao je u dizajnu Dojo-vih sistema za hlađenje.

Dojo je Teslin računar za obuku neuronske mreže koji obrađuje velike količine podataka koji se koriste za obuku AI softvera u Teslinim automobilima sa autonomnom vožnjom. Prema tužbi, Jackov je imao pristup informacijama o hlađenju superkompjutera, kao i drugim poverljivim informacijama povezanim sa projektom.

Tesla kaže da svi inženjeri potpisuju ugovor o poverljivosti podataka koji bi trebalo da ih spreči u otkrivanju ili čuvanju poverljivih informacija o Dojo-u, za koji Tesla kaže da je Jackov prekršio navodnim skidanjem poverljivih podataka na svoje lične uređaje.

Tesla tvrdi da je Jackov priznao da je čuvao poverljive podatke na svojim ličnim uređajima. Proizvođač električnih vozila je zatim stavio Jackova na administrativno odsustvo počevši od 6. aprila 2022. i zamolio ga da donese svoje uređaje kako bi kompanija mogla da povrati sve ukradene informacije.

Jackov je odgovorio tako što je navodno dao Tesli "lažni" laptop u pokušaju da sakrije bilo kakve dokaze protiv njega. Ovaj navodni mamac nije sadržao nijednu od dotičnih informacija i napravljen je da izgleda kao da je inženjer pristupio nekim poverljivim informacijama, ali ništa vezano za Dojo projekat.

Jackov je podneo ostavku 2. maja. Tesla ga sada tuži i traži odštetu, ali i svoje poverljive podatke nazad.

Nije jasno šta je Jackov hteo da uradi sa podacima, ukoliko ih je zaista ukrao.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA