≫ 

Otkriveno odakle je došao signal koji su 1977. mnogi povezali sa vanzemaljcima

Poznati "Vau!" signal najverovatnije je došao iz Sagittarius (Strelac) sazvežda

  • 6
Vanzemaljci Foto: Profimedia

Istraživači su možda tačno utvrdili izvor poznatog navodnog vanzemaljskog signala otkrivenog pre skoro pola veka.

Istaknuti i još uvek misteriozni Vau! signal je nakratko odjeknuo u noći 15. avgusta 1977. godine, a možda je došao od zvezde nalik našem Suncu koja se nalazi 1.800 svetlosnih godina od nas u Sagittarius sazvežđu.

"Vau! signal se smatra najboljim radio signalom kandidata za SETI koji smo uhvatili našim teleskopima", rekao je Alberto Kabaljero, astronom amater, za Live Science.

SETI ili potraga za vanzemaljskom inteligencijom je zbirni izraz za naučna traganja za inteligentnim vanzemaljskim životom.

Pojavljujući se tokom SETI pretrage na teleskopu Big Ear Univerziteta u Ohaju, Vau! signal je bio neverovatno jak, ali veoma kratak, trajao je samo 1 minut i 12 sekundi, prema izveštaju koji je napisao njegov otkrivač, astronom Džeri Eman.

Kada je ugledao ispis anomalnog signala, Eman je napisao"Vau!" na stranici, dajući tako ime ovom signalu.

Vau! signal Foto: Big Ear Radio Observatory and North American Astrophysical Observatory (NAAPO)

Vau! signal je najverovatnije došao od neke vrste prirodnog događaja, a ne od vanzemaljaca, rekao je Kabaljero za Live Science, iako su astronomi isključili nekoliko mogućih porekla poput komete u prolazu.

Znajući da su dva prijemnika Big Ear teleskopa bila usmerena u pravcu Sagittarius sazvežđa tokom noći kada se prvi put "čuo" signal, Kabaljero je odlučio da pretraži katalog zvezda sa satelita Gaia Evropske svemirske agencije kako bi potražio moguće kandidate.

"Pronašao sam posebno jednu zvezdu nalik našem Suncu", rekao je on. Objekat označen 2MASS 19281982-2640123 udaljen oko 1.800 svetlosnih godina ima temperaturu, prečnik i sjaj skoro identičan našem Suncu.

Iako živi organizmi mogu postojati u širokom spektru okruženja oko zvezda koje su prilično različite od naših, on je odlučio da se fokusira na zvezde nalik suncu jer "mi tražimo život kakav poznajemo". S obzirom na njegove rezultate, on misli da bi "mogla biti dobra ideja da se tamo traže planete pogodne za život, pa čak i civilizacije“.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • istoricar

    20. maj 2022 | 17:55

    Zasto niko nikada nije video vanzemaljca i slikao ga ,kada vec postoje. Ko veruje jos u njih ... pocinje glava da me boli !!!

  • Milan

    20. maj 2022 | 19:54

    Iz studija kao i sletanje na mesec

  • Zoran Males

    20. maj 2022 | 17:21

    mozda je to bio vanzemaljski signal.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA