≫ 

Kraj jedne analogne ere: Grad Njujork uklonio poslednju javnu govornicu

Njujork je ove nedelje uklonio svoju poslednju javnu telefonsku govornicu, uklanjajući tako relikt iz nekog analognog doba

  • 0

U ponedeljak su opštinski zvaničnici grada Njujorka uklonili poslednju javnu telefonsku govornicu u vlasništvu grada, koja se nalazi u oblasti Midtauna. Njujork je počeo da uklanja svoje telefonske govornice 2015. godine, a zvaničnici su kao razlog naveli potrebu za digitalnim inovacijama.

"Kao rođeni Njujorčanin, oproštaj od poslednje ulične govornice je gorko-slatko iskustvo zbog istaknutog mesta koje su decenijama zauzimali u fizičkom pejzažu grada", rekao je Metju Frejzer, njujorški komesar za tehnologiju i inovacije.

"Baš kao što smo prešli sa konja na automobil i sa automobila na avion, digitalna evolucija je napredovala od telefonskih govornica do brzih wifi kioska kako bi se zadovoljile potrebe naših svakodnevnih komunikacionih potreba koje se brzo menjaju", dodao je on.

Sa više od 6.000 javnih govornica koje su nekada bile aktivne širom Njujorka, javni telefoni su zamenjeni LinkNYC štandovima, tačnije kioscima koji pružaju WiFi, stanicu za punjenje za mobilne uređaje i besplatne lokalne telefonske pozive svim korisnicima.

LinkNYC štandovi takođe funkcionišu kao digitalni bilbordi za reklame, umetničke izložbe i objave javnog servisa.

Nekoliko privatnih govornica je ostalo u Njujorku, iako gradski zvaničnici nisu sigurni da li su funkcionalne.

Poslednja javna govornica neće završiti na deponiji. Umesto toga, ići će u Muzej grada Njujorka, izvestio je Gothamist, da bi bio deo izložbe o tome kakav je Njujork bio pre pojave kompjutera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA