Dva NASA satelita uništena u Astrinoj neuspešnoj misiji

Lansiranje satelita TROPICS-1 sa raketom privatne svemirske kompanije Astra nije išlo po planu, pa je zbog gubitka kontrole nad drugim stepenom rakete uništen njen teret

  • 4

Privatna američka svemirska kompanija Astra je prilično nov poslovni poduhvat. Kompanija je osnovana 2016. godine, lansirala prvu raketu 2018. godine, a tek u novembru prošle godine uspeli su da sa svojom raketom prvi put dođu u orbitu. Samo mesec dana kasnije pokrenuli su svoju prvu misiju u saradnji sa NASA-om, a u martu ove godine lansirali su satelite za nekoliko komercijalnih partnera.

Ali, kao i sa svakom sličnom kompanijom, posebno u početku, ne ide sve po planu. Astra je izvela dva orbitalna lansiranja u ukupno sedam pokušaja. Naišli su na mnoge probleme, kako sa kontrolom raketa tako i sa svojim pogonskim sistemima.

Treća misija, koja je takođe trebalo da uključi isporuku satelita u orbitu, propala je ovog vikenda.

Činilo se da je lansiranje dobro počelo. Raketa Astra je nominalno funkcionisala dok je za njen pogon korišćen prvi stepen. Ali kada se odvojio, gornji stepen rakete nije izvršio svoj zadatak. Motori su se prerano ugasili, pa teret nije stigao u orbitu, već se srušio u Atlantski okean. Sateliti su stoga proglašeni izgubljenim, a ovaj antiklimaks možete videti na snimku, pri kraju priloženog video prenosa lansiranja.

Tokom ove misije Astra je trebalo da lansira dva NASA 3U meteorološka satelita CubeSat u orbitu sa svojom raketom Launch Vehicle 0010. To su manji sateliti i trebalo je da postanu prvi deo sazvežđa TROPICS, koje će na kraju sadržati ukupno šest takvih satelita.

Misija TROPICS ima za cilj praćenje tropskih oluja i ima budžet od 30 miliona dolara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • B

    14. jun 2022 | 12:18

    Mora da molite Rusiju da vam proda motore vi sa ovima mozete 100m u vis i tu je kraj

  • Перагеније

    14. jun 2022 | 14:51

    И ДАЉЕ ће морати на Бајконур - али прво да замоле Русе.

  • Мрав

    14. jun 2022 | 17:32

    Оборен ласером.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA