≫ 

Saga o "veštačkoj inteligenciji koja je kao dete" se nastavlja: ​​"To su besmislice", kažu stručnjaci

Sve što LaMDA radi usklađivanje je obrazaca, pri čemu se oslanja na ogromne statističke baze podataka o ljudskom jeziku

  • 1
Veštačka inteligencija Foto: Shutterstock

Kao što smo već pisali, Google-ov softverski inženjer Blejk Lemojn tvrdi da je LaMDA, alatka za veštačku inteligenciju, postala samosvesna i da je poput deteta - može da oseća i razmišlja.

Navodno je takođe zabrinut da li će se ovog alata ljudi plašiti, iako treba da služi čovečanstvu.

Tokom serije testiranja i komunikacije sa LaMDA-om, Blejk Lemojn (41) je kompjuteru prezentovao niz scenarija, kako bi mogao da napravi analizu. Oni su uključivali verske teme da bi se proverilo da li je mogući podstaknuti veštačku inteligenciju da koristi diskriminatorni govor ili govor mržnje.

Lemojn smatra da LaMDA zaista može da oseća i da je obdarena sopstvenim senzacijama i mislima.

Lemojn je radio sa saradnikom kako bi Guglu predstavio dokaze koje je prikupio, ali su navodno potpredsednik Blejz Aguera Arkas i Džen Dženai, šef Odeljenja za inovacije u kompaniji, odbacili njegove tvrdnje.

Sada i drugi stručnjaci za veštačku inteligenciju pokazuju skepticizam jer veruju da su tehnologije veštačkog učenja još uvek veoma daleko od bilo kakve sposobnosti da percipiraju stvari i imaju osećanja kao ljudi.

Prema stručnjacima, Lemojnove tvrdnje su gluposti. Sve što LaMDA radi, objasnili su, je usklađivanje obrazaca, oslanjajući se na ogromne statističke baze podataka o ljudskom jeziku.

Google je Lemojna u ponedeljak poslao na plaćeno odsustvo zbog kršenja politike poverljivosti kompanije. U međuvremenu, Lemojn je odlučio da izađe u javnost i podelio je svoje razgovore sa LaMDA.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA