≫ 

Kako je tehnologija pomogla Golden Stejt Voriorsima da postanu šampioni NBA lige

Kako bi stigli do vrha, vršili su prilagođavanja sve do plej-ofa, uz veliku asistenciju ogromne baze podataka

  • 3
Golden Stejt Foto: AP/Tanjug

Golden Stejt Voriorsi su šampioni NBA lige za sezonu 2021/22. Ratnici su došli do svoje sedme titule u istoriji franšize, a četvrte u poslednjih osam godina, pošto su u šestom meču slavili u Bostonu protiv Seltiksa sa 103:90.

Ali da bi stigli do toga, vršili su prilagođavanja sve do plej-ofa, uz veliku asistenciju ogromne baze podataka.

Dok se profesionalni timovi sve više oslanjaju na tehnologiju kako bi poboljšali svoje performanse, dolazak do specifičnih uvida iz mora podataka ostaje izazov.

Pored snimaka iz igre, Voriorsi takođe snimaju svaki šut koje igrač izvede u vežbanju, čak i šutiranje prilikom zagrevanja, zahvaljujući sistemu zvanom NOAH, koji koristi prepoznavanje lica da uporedi svaki šut sa igračem.

Sistem detektuje da li su promašeni šutevi bili predugački ili prekratki, dok drugi sistem pod nazivom Catapult prikuplja biometrijske podatke od igrača.

Tim zatim unosi sve te informacije u ogromnu Google Cloud bazu podataka.

Svi ti podaci su bili dragoceni tokom plej-ofa. Voriorsi su tu gde jesu uprkos nekoliko gubitaka na putu. U svakom slučaju, tim je uspeo da preokrene stvari u sledećoj utakmici i izbegne uzastopne gubitke.

Izvršni potpredsednik Voriorsa Kirk Lakob rekao je da je analitika koju je omogućila ova baza podataka u oblaku pomogla da se identifikuju specifične prednosti i tendencije igrača, iako je odbio da ulazi u pojedinosti.

Pabail Sidu, direktor košarkaške analitike i inovacija u Varriorsu, dodao je: "Ukrštanje računarstva, znanja o košarci i komunikacija je moćna kombinacija. Mogu precizno da agregiram i izračunam velike skupove podataka da bih odgovorio na pitanja u realnom vremenu kada ih postavi naše trenersko osoblje, i da ponudim uvide koji nam daju prednosti na terenu."

Lakob je godinama radio na tome da dođe do ove tačke, angažujući Sidua još 2017. godine da počnu da rade na ovakvoj bazi podataka kada je to bio potpuno nov koncept.

Video: Srpski naučnici sa NATO protiv terorizma: Radili na sistemu za identifikaciju ljudi s eksplozivom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA