≫ 

NASA radi na robotima koji će tražiti podvodne vanzemaljce na drugim planetama

NASA razvija male robote koji će plivati u podzemnim morima drugih svetova

  • 4
NASA roboti Foto: NASA/JPL-Caltech

Neka od mesta koja najviše obećavaju za traženje vanzemaljskog života izvan Zemlje su skriveni okeani koji leže ispod debelih ledenih pokrivača na drugim svetovima kao što je Saturnov mesec Encelad. NASA finansira istraživanje za razvoj malih, plivajućih robota koji bi mogli da pretražuju ove zamračene dubine u potrazi za podvodnim vanzemaljcima.

Oblaci tečne vode izbijaju u svemir kroz pukotine na smrznutoj površini Enceladusa i kada je NASA-in svemirski brod Cassini proleteo kroz tu kosmičku maglu, otkrio je zanimljive molekule koji se često povezuju sa prisustvom života, poput metana.

NASA-in inženjer Itan Šaler razvio je koncept koji uključuje sondu za topljenje leda i jato vodenih dronova veličine mobilnog telefona za istraživanje takvih jezivih okruženja. Zove se "Sensing With Independent Micro-Swimmers" (SVIM) i nedavno je dobio sredstva za kreiranje i testiranje 3D štampanih prototipova.

"Sa gomilom malih robota, u mogućnosti smo da istražimo mnogo veću količinu vode okeana i poboljšamo naša merenja tako što imamo više robota koji prikupljaju podatke u istoj oblasti", rekao je Šaler u saopštenju.

Trouglasti roboti mogli bi da se ubace u veći dizajn "kriobota" koji tunelom prolazi kroz led tako što ga otapa, verovatno koristeći zračenje. Koncepti kriobota su trenutno u razvoju kroz druge NASA programe.

Proći će neko vreme pre nego što mali botovi dotaknu vanzemaljski okean. Koncept trenutno nije vezan ni za jednu NASA-inu misiju. Ali predstojeća misija Evropa Kliper na istoimeni mesec Jupitera će sigurno pružiti vredne podatke iz drugog zamrznutog sveta koji krije podzemno more. Biće lansirana 2024. sa planiranim dolaskom na satelit Evropu 2030. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA