≫ 

Objavljene nove fotografije monstruoznog kanjona na Marsu: 20 puta širi i 5 puta dublji od Velikog kanjona

Fotografije dolaze sa stereo kamere visoke rezolucije (HRSC) koja se nalazi na Mars Express-u i to je slika u "pravoj boji", što znači da pokazuje ono što bi ljudsko oko videlo ako bi gledalo ovaj region Marsa

  • 2

Valles Marineris, koji je dugačak gotovo 4.000 kilometara i preko 6 kilometara dubok, prikazan je u nikad boljim slikama koje je snimio Mars Express Evropske svemirske agencije.

Ovaj kanjon Crvene planete čini da čuveni američki Veliki kanjoj izgleda potpuno sićušno u poređenju. Valles Marineris bi se na Zemlji prostirao od severnog vrha Norveške do južnog vrha Sicilije.

Nova slika prikazuje dva rova, ili ponora, koji čine deo zapadnog dela Valles Marineris kanjona. Sa leve strane je ponor Chasma dugačak gotovo 840 kilometara, a sa desne strane Tithonium dugačak 804 kilometara.

Fotografije dolaze sa stereo kamere visoke rezolucije (HRSC) koja se nalazi na Mars Express-u i to je slika u "pravoj boji", što znači da pokazuje ono što bi ljudsko oko videlo ako bi gledalo ovaj region Marsa.

Kada se posmatra u smislu nadmorske visine, najviša planina Alpa Mont Blanc - koja se uzdiže preko 4.500 kilometara iznad nivoa mora - bila bi patuljasta kada bi se stavila u Tithonium ponor.

Za razliku od američkog Velikog kanjona, koji je nastao pre oko 5 miliona godina kada je reka Kolorado erodirala stene, veruje se da je masivni kanjon Crvene planete nastao pomeranjem tektonskih ploča.

Na vrhu Tithonium-a, deo tamnog peska - koji je možda došao iz obližnjeg vulkanskog regiona - donosi fenomenalni kontrast boja.

Mars Expres je ranije pronašao sulfatne minerale koji sadrže vodu u ovom regionu, navodi ESA.

Svemirska agencija kaže da ovo sugeriše da su izbočine nastale kada je tečnost koja je nekada ispunjavala ponor isparila - ali o tome naučnici raspravljaju.

ESA-in Mars Expres kruži oko Crvene planete od 2003. godine kako bi sproveo širok spektar naučnih eksperimenata, uključujući snimanje površine Marsa, mapiranje njegovih minerala, identifikovanje sastava i cirkulacije njegove atmosfere i ispitivanje ispod njegove kore.

Ovo su za sada najvernije fotografije ovog monstruoznog kanjona i bez sumnje oduzimaju dah.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    26. jul 2022 | 13:09

    I snimili kako ogromna reka tece kroz njega a marsovci se kupaju i leze u hladu

  • Драган

    26. jul 2022 | 19:53

    Ајде па не будите наивни,ко још верује тим америчким замлатама из НАСА-е

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA