≫ 

Ostaci ogromne kineske rakete će pasti na Zemlju ovog vikenda: Naučnici još ne znaju gde tačno

Deo rakete je dugačak 53 metra i težak oko 23 metričke tone. Šanse da izazove veliku štetu prilikom pada su male, ali naučnici još uvek ne znaju gde će tačno pasti

  • 5
Rocket booster Foto: Pixabay

Ostaci ogromne kineske rakete koja je dostavila novi modul na svemirsku stanicu ove zemlje u ponedeljak, očekuje se da će pasti na Zemlju tokom vikenda, saopštila je Američka svemirska komanda koja prati njenu putanju.

Velika je verovatnoća da svi njeni delovi neće izgoreti pri ulasku u atmosferu i da će deo pasti na zemlju, prenosi Rojters.

Ostaci su deo rakete Long March 5B koju je lansirala CNSA ("kineska NASA") 24. jula. Raketa je nosila novi modul u orbitu, deo buduće svemirske stanice Tiangong.

Međutim, nakon što je odradila svoj posao, raketa je počela nekontrolisano da se spušta ka Zemljinoj atmosferi i ne zna se gde će pasti. Nekontrolisani let je treći ukupno za Kinu, koja je već kritikovana zbog lošeg upravljanja svemirskim otpadom.

"To je metalni objekat od 20 tona. Iako će se raspasti prilikom ulaska u atmosferu, brojni komadi, od kojih su neki prilično veliki, srušiće se na Zemlju", rekao je Majkl Bajers, profesor na Univerzitetu Britanske Kolumbije i autor nedavnog istraživanja koje se odnosi na rizik od svemirskog otpada.

Deo rakete će se verovatno srušiti u područje obeleženo žutim i plavim isprepletenim linijama koje se vide na mapi kompanije Aerospace Corporation.

Žute i plave linije na mapi pokazuju područje potencijalnog ulaska u atmosferu, a žuta ikona gde će se nalaziti raketni potisnik sredinom ulaska, piše specijalizovani portal Science Alert.

"Zbog nekontrolisane prirode ulaska u atmosferu, postoji izvesna šansa da će ostaci pasti u naseljeno područje, jer više od 88 odsto svetske populacije živi u toj zoni. Predmet ovih dimenzija neće potpuno izgoreti pri ulasku u atmosferu. Obično 20 do 40 odsto mase objekta padne na zemlju, mada to zavisi i od njegovog dizajna", piše u izveštaju kompanije Aerospace Corporation.

Svemirski otpad predstavlja ekstremno mali rizik za ljude, ali je moguće da veći delovi uzrokuju štetu ukoliko padnu na naseljena područja.

Ovakve vesti zapravo nisu neuobičajene. Prošle godine se nešto slično dogodilo kada su ostaci rakete pali u Indijski okean, a 2020. godine u blizini Obale Slonovače srušili su se delovi drugog raketnog potisnika. Ostaci potisnika zasuli su sela, ali veće štete nije bilo.

Američka svemirska komanda nastavlja da prati pad kineske rakete na Zemlju, a tačna tačka ulaska u atmosferu biće poznata samo nekoliko sati pre nego što se to dogodi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA