≫ 

NASA planira da vrati uzorke kamenja sa Marsa uz pomoć dva svemirska helikoptera

Prema njihovom obnovljenom planu, Perseverance će doći do lendera kako bi isporučio 30 uzoraka kamena koji će biti utovareni u raketu

  • 4
Selfi sa Marsa Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

NASA je izmenila Program za vraćanje uzoraka sa Marsa koji ima za cilj da vrati uzorke stena koje je rover Perseverance bušio i sakupljao iz kratera Jezero. Umesto slanja Sample Fetch Rovera na crvenu planetu kao što je prvobitno planirano, program će koristiti samu Perseverance i poslati dva helikoptera zasnovana na Ingenuity-u za rezervnu kopiju.

NASA i ESA su radile zajedno na Programu vraćanja uzorka u proteklih nekoliko godina. Prvobitni plan je bio da se pošalje Rover za uzorkovanje koji je napravila ESA da uzme uzorke i odveze ih nazad do rakete, koja će ih kasnije doneti do Zemlje.

Planirano je da "Sample Return Lander" stigne na Mars do 2030. godine, ali NASA je uverena da će Perseverance i dalje biti operativan do tada — na kraju krajeva, rover Curiosity je još uvek u funkciji skoro 11 godina nakon što je lansiran.

Prema njihovom obnovljenom planu, Perseverance će doći do lendera kako bi isporučio 30 uzoraka kamena koji će biti utovareni u raketu.

Međutim, ako nešto pođe po zlu sa Perseverance-om pre toga, lender bi se smestio bliže roveru, a onda će rezervni helikopteri preleteti da pokupe uzorke. Dok su helikopteri napravljeni po uzoru na Ingenuity, oni će imati male točkove na dnu. Ovo će im omogućiti da se dovezu do uzoraka koji su zatvoreni u cevima i pokupe ih sa zemlje gde ih je rover ispustio.

Helikopter Ingenuity je završio svoj prvi probni let na Marsu u aprilu 2021. godine. NASA nije očekivala mnogo od helikoptera, što je samo trebalo da dokaže da je let na Marsu moguć.

Takođe je trebalo da leti samo nekoliko puta tokom jednomesečne demonstracije tehnologije, ali je do sada ostvario 29 uspešnih letova, a još je na putu.

Uspeh Ingenuity-a dao je NASA-i još jedan razlog za preuzimanje dragocenih uzoraka koje je Perseverance sakupljao.

Orbiter za povratak na Zemlju i Lender za vraćanje uzoraka poleteće u jesen 2027. i na leto 2028. godine. Njihovo putovanje do i sa crvene planete trajaće godinama, tako da se ne očekuje da će uzorci stići na Zemlju do 2033. godine.

Video: Čovek na Mesecu - mit ili stvarnost i zašto skoro pola veka ne ide gore?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    5. avgust 2022 | 16:28

    Sto ne vrate u Egipat sve sto su ukrali? To im je bliže i lakše

  • Zoran

    5. avgust 2022 | 13:52

    Sta ima da vracaju, samo ce da prenesu neku bolestinu sa Zemlje i "civilizovanog" sveta a drugu planetu, popur korone

  • Valdo

    6. avgust 2022 | 04:06

    Verovatno su helikopteri konstruisani u ZVEZDANIM STAZAMA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA