≫ 

“Potencijalno opasan” asteroid će ove nedelje proleteti pored Zemlje

Proleteće pored Zemlje brzinom većom od 30.000 km/h, ali verovatno neće predstavljati pretnju

  • 1
Zemlja, asteroid

Foto: Pixabay

NASA očekuje da će "potencijalno opasan" asteroid proleteti pored Zemlje ove nedelje. Na osnovu posmatranja, asteroid je prečnika između 12 i 28 metara. Proleteće pored Zemlje brzinom većom od 30.000 km/h, ali najverovatnije neće predstavljati nikakvu pretnju našoj planeti.

Astronomi su dotični asteroid nazvali 2015 FF. Na svom najbližem približavanju, asteroid će putovati oko 27 puta većom brzinom od zvuka.

Pored toga, doći će na oko 2,67 miliona milja od Zemlje. To je otprilike osam puta više od prosečne udaljenosti između Zemlje i Meseca. Neće predstavljati direktnu pretnju Zemlji, ali približavanje ovakvog potencijalno opasnog asteroida je zabrinjavajuće.

Samo zato što asteroid "ne cilja" Zemlju ne čini ga manje opasnim. I svaki asteroid označen kao "potencijalno opasan" nije nužno opasnost za Zemlju. NASA samo označava svaki nebeski objekat koji se nalazi na udaljenosti od 120 miliona milja od Zemlje kao objekt blizu Zemlje. Pored toga, svaki objekat koji se nalazi u krugu od 4,65 miliona milja smatra se potencijalno opasnim. Tu će biti 2015 FF.

Trenutno NASA prati orbitu oko 28.000 asteroida. Agencija prati sve ove asteroide tako da astronomi mogu da ih posmatraju dok prolaze i da vide da li postoji opasnost.

2015 FF možda ne predstavlja direktnu pretnju, ali jednog dana se može pojaviti asteroid koji jeste pretnja.

Jedan od načina na koji je NASA smislila da se bori protiv ovakvih stvari je sistem preusmeravanja. Svemirska agencija će ove godine testirati svoj D.A.R.T sistem, koji će pokušati da preusmeri asteroid za nekoliko meseci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мрав

    11. avgust 2022 | 18:24

    Лажу манијаци, ништа они не виде.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA