≫ 

Jedan detalj sa snimka kamera zakačenih na delfine posebno je ostavio naučnike u neverici

Ove delfine obučavala je američka mornarica

  • 0

Kao što smo već pisali, naučnici su pričvrstili GoPro kamere na tela šest delfina koje je obučavala američka mornarica i snimili ih kako love hranu i jedu svoj plen u jezivim detaljima.

Prema studiji, želeli su da saznaju više o tome kako ovi sisari love i jedu i prilikom eksperimenta ustanovili su da delfini uglavnom usisavaju svoj plen.

Ove delfine obučavala je američka mornarica. The Marine Mammal Program kako se danas zove, postoji u nekom obliku još od 60-ih godina prošlog veka, kada su istraživači pokušali da poboljšaju dizajn torpeda proučavajući ove predatore.

Od tada su trošili milione dolara godišnje na negovanje i obuku delfina i kalifornijskih morskih lavova. Prema veb stranici programa, ove životinje "imaju odličan vid pri slabom osvetljenju i podvodni usmereni sluh što im omogućava da otkriju i prate podmorske mete, čak i u tamnim ili mutnim vodama" – i za razliku od ljudskih ronilaca, ne pate od dekompresione bolesti.

Dekompresiona bolest, aeroembolizam, disbarizam (lat. Morbus capsicus) je oboljenje koje nastaje posle nagle promene pritiska - dekompresije u atmosferi sniženog ili povišenog pritiska sredine, za vreme boravka u kesonima, u toku ronjenja i boravka na visini u avijaciji i astronautici.

Važno je zapamtiti da je ovaj horor film imao naučnu svrhu.

Ono što je posebno ostavilo naučnike u neverici nakon gledanja snimaka, je način na koji su ove životinje otvarale usta. 

"Bili smo veoma iznenađeni sposobnošću svih naših delfina da otvore gornju i donju usnu da bi usisali hranu", napisali su autori studije.

Naučnici kažu da je uvek bilo očigledno kada su delfini identifikovali svoju sledeću metu: životinje su brže plivale, a čak su se i otkucaji njihovih srca čuli na snimcima.

Video: Delfin umirao zarobljen u debeloj najlonskoj mreži, obalska straža brzo reagovala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA