≫ 

Odiseja u svemiru: NASA-ini astronauti na Artemis misiji mogli bi da razgovaraju sa kompjuterom na brodu

Nadamo se da ova veštačka inteligencija neće postati novi HAL 9000

  • 1
2001: Odiseja u svemiru Printskrin: YouTube/Warner Bros. Pictures

Kapetan Kirk, Spok i ostatak tima Zvezdanih staza bili su u stalnom dijalogu sa kompjuterom Enterprajza, postavljajući mu pitanja o zvezdanom brodu i njihovom vanzemaljskom okruženju.

Pošto NASA oživljava svoj program istraživanja svemira preko Artemis misija, deluje logično da će i pravi astronauti na predstojećim misijama raditi isto. Na kraju krajeva, hrabro ići tamo gde niko ranije nije išao moglo bi da bude usamljeno putovanje, a imati AI pomoćnika sa kojim možete razgovarati bi sasvim sigurno ublažilo te probleme.

Kada je Lockheed Martin, kompanija koja je napravila novu svemirsku letelicu Orion za NASA-u, prvi put osmislila kompjuter koji govori, inženjeri su zaključili da će jednostavno staviti Amazon Echo Dot na kontrolnu tablu sa laptopom i to je to. Ali to nije bilo ni približno tako jednostavno, rekao je Rob Čejmbers, Lockheed-ov direktor komercijalne civilne svemirske strategije.

Osim tehničkih ograničenja, morali su da prevaziđu neke neočekivane predrasude, one u duhu filma Stenlija Kjubrika 2001: Odiseja u svemiru. Za razliku od kolegijalnog kompjutera u Zvezdanim stazama, "HAL 9000" počinje da se kvari, preuzima kontrolu nad svemirskom letelicom, a zatim se bori protiv pokušaja posade da ga ugase. Svi znamo taj film i priču o "zlom" kompjuteru koji pokušava da ih ubije.

To nije samo zabrinutost izazvana zbog naučne fantastike. Ovog leta Blejk Lemojn, bivši inženjer u Google-u, izašao je u javnost sa svojim uverenjem da je četbot na kojem je radio postao razumno biće koje može da razmišlja i oseća. Priča je pokrenula globalni razgovor o tome da li je neka veštačka inteligencija - ili bi mogla biti - svesna.

Takve tvrdnje rade na jačanju strahova koji su odavno ukorenjeni u popularnoj kulturi - da bi jednog dana napredna tehnologija koja omogućava ljudima da postignu izvanredne stvari mogla postati previše pametna, što bi možda dovelo do mašina koje su samosvesne i žele da povrede ljude.

Međutim, Lockheed Martin i saradnici veruju da bi posedovanje virtuelnog asistenta koji se aktivira glasom u svemirskoj letelici bilo pogodno za astronaute, omogućavajući im pristup informacijama kada su udaljeni od bilo kog računara. Ta fleksibilnost bi mogla da znači i veću bezbednost za astronaute, tvrde inženjeri.

Eksperiment za testiranje tehnologije će se voziti zajedno sa Artemisom na prvom svemirskom letu, koji bi mogao da bude već 29. avgusta. Projekat, nazvan Callisto po jednom od Artemidinih omiljenih lovačkih pratilaca u grčkoj mitologiji, programiran je da posadi daje odgovore uživo o statusu letelice i drugim podacima, kao što su snabdevanje vodom i nivoi baterija.

Prilagođeni Alexa sistem napravljen specijalno za svemirsku letelicu imaće pristup oko 120.000 podataka — više nego što su astronauti imali ranije, uz neke bonus informacije koje su ranije bile dostupne samo u kontroli misije Hjustona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    22. avgust 2022 | 17:34

    NASA—ini ili NASA astronauti? Ovo dođe kao da su im astronauti drugi ili strani?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA