≫ 

NASA će namerno sudariti letelicu sa asteroidom: "Ako nam ikada zatreba odbrana"

DART će pružiti važne podatke koji će nam pomoći da se pripremimo u slučaju približavanja opasnog asteroida koji bi mogao da predstavlja pretnju Zemlji

  • 0
DART letelica Foto: NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben

U septembru će se letelica DART srušiti u bezopasni binarni sistem asteroida Didimos i pružiti naučnicima uvid u potencijalnu odbranu od daleko opasnijih svemirskih tela.

NASA-in Double Asteroid Redirection Test (DART), njihova prva misija testiranja odbrambene tehnologije protiv asteroida i kometa pogodiće testni asteroid Didimos u ponedeljak 26. septembra.

Svemirska agencija će zatim održati konferenciju za štampu koja će biti emitovana na vebu iz Laboratorije za primenjenu fiziku Džona Hopkinsa (APL) u Merilendu. APL je odgovoran za dizajn, konstrukciju i upravljanje svemirskom letelicom DART, prenosi Tportal.

Test će pokazati kako svemirska letelica može autonomno da se kreće do asteroida i sudari se sa njim kako bi promenila njegovo kretanje na način koji se može meriti zemaljskim teleskopima.

DART će pružiti važne podatke koji će nam pomoći da se pripremimo u slučaju približavanja opasnog asteroida koji bi mogao da predstavlja pretnju Zemlji.

Sve ovo će prenositi uživo, pratite nas za prenos.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA