≫ 

Otkriće bez presedana: Džejms Veb je upravo pronašao ugljen-dioksid na svetu van Sunčevog sistema

Novi dokaz kako Džejms Veb može otkriti izuzetne detalje egzoplaneta

  • 3
Ilustracija egzoplanete WASP-39 b Foto: NASA, ESA, CSA, and J. Olmsted (STScI)

NASA-in teleskop Džejms Veb nedvosmisleno je detektovao prisustvo ugljen-dioksida na udaljenoj egzoplaneti van Sunčevog sistema. "To je prvi jasan, detaljan i neosporiv dokaz", saopštila je Evropska svemirska agencija.

U pitanju je masovni gasni gigant, udaljen oko 700 svetlosnih  godina od nas, koji je prvi put otkriven 2011. godine i poneo je ime WASP-39b. Ipak, tek sada je superioran NASA-in teleskop mogao da ispita planetu.

Smatra se da je WASP-39b otprilike masivan kao i Saturn, ali je njegov prečnik veći za oko 33 odsto u odnosu na Jupiterov, što znači da nije mnogo gust. Planeta je u pravom smislu reči "užareno polje", kako je na njoj izmerena temperatura od 900 stepeni Celzijusa, što je rezultat njene prisne orbite oko zvezde domaćina. 

Na osnovu načina na koje egzoplanete orbitiraju oko zvezde domaćina, odnosno dok prolaze ispred, ili kroz njih, teleskop beleži razliku u talasnim dužinama svetlosti koje blokira planeta. Upravo, "Džejms Veb" omogućava naučnicima da dešifruju hemijski sastav udaljenih svetova. Na taj način, oni su nedvosmisleno potvrdili prisustvo ugljen-dioksida na WASP-39b.

"U  trenutku kada su se podaci pokazali na mom ekranu, ogromna karakteristika ugljen-dioksida me je zgrabila", rekao je planetarni naučnik Zafar Rustamkulov sa Džon Hopkins univerziteta. "To je bio specijalan momenat, prelazak važnog praga u nauci o egzoplanetama", dodao je.

Ugljen-dioksid čini većinu atmosfere Venere i Marsa, ali ovo je prvi put da su naučnici otkrili njegovo prisustvo u atmosferi egzoplaneta.

"Merenjem karakteristike ugljen-dioksida možemo definisati koliko čvrstih u odnosu na gasovite materijale čini ovu planetu", istakao je naučnik Majk Lajn sa Univerziteta u Arizoni.

Takođe, ovo otkriće ukazuje i na sposobnosti "Džejms Veba", odnosno da će u budućnosti moći da "nanjuši" mnoštvo važnih gasova poput metana.

Ranije ove godine, tačnije 12. jula, teleskop je otkrio prisustvo vode u atmosferi planete WASP-96b, gasnog giganta udaljenog 1.150 svetlosnih godina od nas.

Video: Spektakularni prizor: Kako izgleda nevreme na Zemlji iz svemira

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA